Bistrița: Oana Eliza Runcan a făcut o rochie din intestine de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana este un tânăr designer vestimentar din Bistriţa ale cărei creaţii nonconformiste au ajuns până în California.   

Pentru Oana Eliza Runcan creativitatea nu are limite. La fel şi libertatea, de care are multă nevoie pentru a crea. Fire nonconformistă, bistriţencei de numai 25 de ani îi place să facă "experimente" cu materialele, fie ele textile sau nu. Clişeele şi tiparele nu sunt de găsit în piesele vestimentare şi bijuteriile tinerei.

Rochie din mațe de porc

Oana a participat la numeroase festivaluri de modă din ţară şi din străinătate. Hainele croite de mâna ei sale au ajuns în Germania şi California, iar în 2009 a făcut parte din echipa care s-a ocupat, în prima fază, de ţinutele reprezentantei României, Elena Gheorghe, la concursul "Eurovision".

"Trebuia să-i creăm toate ţinutele cântăreţei şi ale dansatoarelor. Împreună cu echipa ne-am gândit să mergem pe un concept vestimentar care să îmbine ideea de tradiţie cu cea de contemporan. Vroiam să actualizăm tradiţiile balcanice. Rochiile noastre i-au plăcut cântăreţei, însă, până la urmă, o firmă din Bucureşti a fost cea care i-a creat toate ţinutele", povesteşte bistriţeanca. 

Haina nu îl face pe om

Creaţiile Oanei constituie o îmbinare între pictură, arhitectură, tehnică şi moda ca reflecţie a cerinţelor societăţii actuale. Hainele sale se încadrează în haute couture, o expresie exclusivistă a modei. "În acest stil se pune foarte mult accentul pe experiment, pe detalii, tehnici şi meticulozitate", spune designer-ul. El respinge clişeul că "haina îl face pe om" şi crede că  întotdeauna accesoriul ales (bijuteria purtată) reflectă caracterul personal mai bine decât haina.

Rochiile sale sunt lucrate manual, adesea unicat. Un bun exemplu este rochia pe care a creat-o la masterat. Universitarul care a îndrumat-o, Elena Basso Stănescu, a văzut că Oanei nu îi este teamă să "experimenteze" şi să se joace în voie cu materialul, oricare ar fi acela, şi i-a propus să meargă pe aceeaşi linie şi la master.

Intenstine, porc, rochie

"Mi-a spus să creez dintr-un material pe care nimeni să nu-l recunoască. Mi-a venit ideea de a folosi intestine de porc. Am avut mult de muncă", explică Oana. Ea mai spune că a cumpărat pungi de intestine din comerţ, le-a spălat, le-a pus la uscat, le-a întins, le-a tăiat şi apoi le-a cusut în forma dorită. A terminat abia după vreo trei săptămâni bune cusutul, imprimarea modelelor şi tot ce trebuia ca totul să arate original şi nonconformist. "Aş purta rochia la un bal mascat. Când se uită la ea, lumea zice că e făcută din hârtie, nu din intestine de porc, nu-şi dă seama care e materialul de bază", afirmă designer-ul.    

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce materiale folosești pentru bijuterii?

Confecționez bijuterii din ultima clasă de liceu. Fac coliere din aluminiu, cupru, inox, șaibe, șuruburi, sârmă, pioneze. O să merg la mijlocul lunii viitoare la un târgul de bijiterii care va avea loc la sala Dalles din București. Voi duce 15 bijuterii din metal pe care le voi prezenta în cutii transparente, de diferite mărimi, puse una peste alta, din plexiglas.

PROFIL

Născută: 31 mai 1985, Bistriţa

Studii: masterat în design vestimentar

Familie: necăsătorită

Ce-i place:

Pictează. Analizează oamenii instinctiv, iar din acea analiză găseşte idei ingenioase pe care le foloseşte în creaţiile sale. Îi place să nu stea locului, să aibă mereu ceva de făcut. Nu renunţă cu niciun preţ la momentele sale de meditaţie şi la libertatea sa.

Ce nu-i place:

Oamenii superficiali nu sunt pe gustul tinerei designer vestimentar. Ea regretă că în Bistriţa nu se organizează mai multe acţiuni destinate persoanelor de vârsta ei. Oanei i-ar plăcea ca tinerii să nu mai fie ţinuţi de o parte atunci când vine vorba de proiectele noi care se pun în practică în oraş deoarece ar putea veni cu idei interesante de care toţi să poată beneficia.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite