Ajunul de Bobotează prevesteşte căsătoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Busuiocul, ingredientul principal al ritualurilor de Bobotează
Busuiocul, ingredientul principal al ritualurilor de Bobotează

Superstiţiile din ajunul Bobotezei sunt legate de previziunile unui mariaj apropiat. Se spune că tinerii care beau din paharul din care a băut preotul, după sfinţirea casei, se vor căsători în curând

Citiţi şi: Îmbrânceli pentru prinderea crucii, de Bobotează (VIDEO)

Boboteaza este o sărbătoare creştină, legată de taina botezului, dar şi un moment crucial pentru destinul tinerilor, după cum arată superstiţiile oamenilor. Majoritatea credinţelor referitoare la această sărbătoare sunt legate de perspectiva unui mariaj apropiat. În ajun de Bobotează, tinerii necăsătoriţi pot pune practică mai multe ritualuri, prin care atrag căsătoria.

Firul de busuioc, ingredientul previziunilor

Maria Mureşan are 70 de ani şi povesteşte depre câteva dintre obiceiurile specifice Bobotezei. Fetele nemăritate sau mamele lor pot să atragă un mariaj apropiat ţinând post negru în ajun de Bobotează. A ţine  post se mai numeşte şi „a ajuna".  „E foarte bine să ajuneze fetele în ziua dinainte de Bobotează, sau mamele lor să ajuneze pentru ele", spune Maria. Aceasta mai spune că, pe vremea sa, în ajun, fetele îşi puneau un şirag de mărgele şi un fir de busuioc la pargul de sus al uşii pe care intra preotul când sfinţea casa.

De asemenea, fata sau băiatul care şedea primul pe scaunul pe care a stat preotul şi bea din paharul din care a băut el, aveau şanse să se căsătorească în curând. Fetele care posteau în ajun, luau un fir de busuioc din mănunchiul preotului şi dormeau cu el sub cap pentru a-şi visa ursitul. Timoftei Găurean este preot în comuna Agrieş din Bistriţa-Năsăud şi spune că aceste tradiţii se mai păstrează la unele case la care a mers. „Fetele încă mai fură busuioc şi îl leagă de deget pentru că se spune că îşi vor visa ursitul. Acuma nu ştiu cât e de adevărat, dar aşa se crede", spune părintele Timoftei.

Apa sfinţită aduce sănătate

La sate, obiceiul este ca preotul să sfinţească casele în ajun de Bobotează, însă, în oraşe, acest lucru nu este posibil, din cauza numărului mare de locuitori. Apa sfinţită pe care o aduce preotul în casele oamenilor are un rol important în ritualul de Bobotează. „Toate apele sunt curate de Botezul Domnului. Agheasma, adică apa sfinţită, aduce în casele oamenilor harul Duhului Sfânt", spune părintele Simion Bretfelean, din Bistriţa. Se crede că această apă aduce noroc şi sănătate şi o picătură din ea este suficientă pentru a sfinţi apa obişnuită. „Întotdeauna, fiecare membru al familie  bea câte o gură din apa sfinţită, iar o parte din agheasmă o împărţim animalelor ca să fie şi ele sănătoase tot anul", spune Ionela Someşan, o femeie în vârstă de 43 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite