Buzău: VIDEO Îmbrânceli pentru prinderea crucii, de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea a fost aruncată de preotul Alexandru Tudose
Crucea a fost aruncată de preotul Alexandru Tudose

Aproximativ 500 de persoane au participat astăzi la slujba de Bobotează, oficiată pe malul drept al râului Buzăul, în apropierea podului de la Mărăcineni.

Click aici pentru galeria foto.

Pelerinii au pornit în procesiune către râul Buzău în jurul orei 11.00, din faţa Catedralei Sfântul Sava. După un traseu de trei kilometri, coloana înşoţită de jandarmi şi cu antemergător de la Poliţia Rutieră a ajuns la podul de la Mărăcineni unde totul era pregătit pentru începerea slujbei. Batalionul 3 Geniu a pus la dispoziţie o cisternă cu o capacitate de 5 tone, plină cu apă sfinţită.

Prezenţi au fost şi militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă precum şi un echipaj de paramedici de la SMURD, gata să intervină în cazul în care cineva ar fi avut nevoie de asistenţă medicală.  La slujbă au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai unor instituţii publice din Buzău.

Îmbrânceli pentru prinderea crucii

După slujbă, preoţii au aruncat în râul Buzău o cruce din lemn, gest care simbolizează sfinţirea apelor. Cinci tineri s-au încumetat să sară în apa rece a Buzăului ca să prindă crucea despre care se spune că o să aducă noroc tot anul. Cursa pentru aducerea crucii la mal s-a lăsat cu îmbrânceli şi a fost câştigată de Aurel Burlacu în vârstă de 22 de ani şi Costin Podaru de 18 ani, din comuna Mărăcineni, aceiaşi care au reuşit să scoată crucea la mal şi anul trecut. “Am scos-o amândoi, ca anul trecut, pentru că nu am vrut să ne batem pe cruce în faţa tuturor. De data aceasta ne dorim să avem noroc de bani pentru că în dragoste am avut anul trecut”, ne-a declarat Aurel, unul dintre câştigători.

De zece ani slujba de Bobotează se ţine pe râul Buzău lângă podul de la Mărăcineni. Din 2005, însă, după ruperea podului, manifestările au fost mutate pe malul drept întrucât pe celălalt au avut loc lucrări de îndiguire.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite