Simulare de BAC cu emoţii pentru cei fără calculator acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proba de evaluare a aptitudinilor, care s-a desfăşurat ieri în şcolile din Bacău, a fost mai dificilă pentru copiii care au în programă doar o oră de informatică pe săptămână. Cei 1.500 de liceeni care au susţinut ieri simularea au simţit în avanpremieră fiorul Bacalaureatului.  

Citeşte şi:

Constanţa: Problemele tehnice de la BAC i-au demoralizat pe elevi

Testul s-a desfăşurat în două „reprize“. Prima a început la orele 13.00, iar a doua de la ora 15.00“, explică Claudia Merticariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Cea mai dificilă probă, mai ales pentru elevii proveniţi din mediul rural, a fost evaluarea „competenţelor digitale“.
Mulţi liceeni care şi-ar dori să aibă un calculator, fie el şi second-hand, s-au că trebuie să susţină un test pe o astfel de „maşinărie“.

Prea puţine ore de informatică

La Grupul Şcolar Industrial „Letea“ din Bacău, 25 la sută dintre elevii care anul acesta vor susţine examenul de Bacalaureat nu au calculator acasă. „Doar la şcoală am avut posibilitatea să învăţ noţiunile de bază şi să navighez pe internet. Nu mă pot compara cu alţi colegi de ai mei care au computer acasă, dar nici novice nu sunt”, ne spune Răzvan Lungu, elev în clasa a XII-a B, care locuieşte în municipiu.

Răzvan spune că subiectele de la simulare nu au fost foarte grele şi că s-a descurcat onorabil. „Subiectele au fost aşa-şi-aşa. Cred că m-am descurcat. Sunt conştientă că dacă aveam calculator acasă mă descurcam mai bine”, mărturiseşte Petronela Baciu, elevă la aceeaşi liceu. Elevii spun că o singură oră de informatică pe săptămână nu este suficientă pentru a învăţa să se descurce la calculator.

„Cei care stau în cămin au un avantaj pentru că au acces la calculator şi internet. Permanent sunt 25 de calculatoare pregătite pentru ei“, precizează Viorel Coşeraru, directorul liceului „Letea“. Elevii care fac naveta ajung în faţa unui computer doar o dată pe săptămână şi nu mai mult de o oră.

„Potrivit programei şcolare, doar elevii din clasa a IX-a au câte două ore de informatică pe săptămână. Celelalte clase au doar o oră“, confirmă directorul adjunct Sorin Bostan.  La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău, 78 de elevi din clasa a XII-a au susţinut simularea pentru Bacalaureat.

„Niciunul nu s-a plâns de dificultatea subiectelor. Cred că majoritatea au calculatoare acasă, iar fiecare cameră din internat are acces la internet”, declară Vasile Cautiş, directorul Colegiului.

Petru Frunză, ELEV: Nu a fost atât de greu. Mă aşteptam la subiecte mult mai dificile.

Daniel Cojocaru, ELEV: N-am înţeles exact ce aveam de făcut la unele subiecte. Cred că totuşi voi trece.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite