Bacău: Primăria a asfaltat răsuflătorile de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criminaliștii examinează cu atenție zona afectată de explozie
Criminaliștii examinează cu atenție zona afectată de explozie

Primăria Bacău a efectuat în ultimii patru ani lucrări de asfaltare pe aleile din jurul blocurilor, moment în care au fost astupate și răsuflătorile de gaze din jurul imobilului

MAI CITIȚI:

Un bloc de locuinţe a sărit în aer. Doi răniţi grav (UPDATE VIDEO)

VIDEO Apartamente - bombă cu ceas

Neamţ: Explozie la un bloc din Roman

Explozia la blocul 22 de pe strada Martir Horea din Bacău s-a produs în urma unei acumulări de gaze. Cauzele care au dus la această acumulare sunt o defecţiune pe conducta stradală, la 24 de metri de bloc, dar şi astuparea cu asfalt a răsuflătorilor de gaze. „În urma controlului efectuat împreună cu instituţiile abilitate, am constatat că răsuflătorile din această zonă erau acoperite", ne-a spus Corneliu Zaiţ purtător de cuvânt al EON Gaz.Verificările specialiştilor de la gaze au fost făcute în prezenţa procurorilor şi poliţiştiştilor, care au stat în permanenţă la locul deflagraţiei.

Ion Leonte (79 de ani), care locuia în apartamentul de la etajul 1, spulberat de suflul exploziei, confirmă că s-au făcut lucrări de asfaltare, prin care s-au astupat răsuflătorile. „Acum vreo 2-3 ani s-au asfaltat aleile dintre blocuri şi s-au acoperit la noi şi vreo şapte răsuflători. Au muncit fără cap. Spuneau vecinii că mirosea a gaz. Păi, s-a dus pe unde a găsit şi a ieşit în casa vecinului de la parter", crede Ion Leonte.

Bătrânul rămas fără locuinţă afirmă că locatarilor de la bloc li s-a cerut să recunoască că au făcut o improvizaţie şi că din cauza lor a fost explozia. „Centrala vecinului de la parter a fost verificată, avea şi detector de gaze. Procurorii le-au cerut vecinilor o declaraţie în care să spunem că am avut pierderi de gaze. Nu a făcut nimeni improvizații!", a mai spus Leonte.

Responsabilii de închiderea răsuflătorilor sunt în primărie

Primăria Bacău a efectuat în ultimii  ani lucrări de asfaltare pe aleile din jurul blocurilor. Prin programul „Alei între blocuri" municipalitatea şi-a dorit să creeze peste patru mii de locuri de parcare dar şi să schimbe aspectul din zona locuită. Lucrările au fost făcute fără monitorizarea inspectorilor din construcţii şi fără avize.

Odată cu explozia, au fost descoperite şapte răsuflători, aflate la nivelul solului, astupate cu asfalt.  Responsabilitatea revine în totalitate Primăriei Bacău „Asfaltarea aleilor a fost făcută fără monitorizarea Inspectoratului, deoarece, pentru acest tip de lucrări nu s-a scos certificat de urbanism sau autorizaţie de construcţie. Când nu se solicită certificat de urbanism, nu trebuie nici avize de la EON sau mediu", afirmă Romulus Strugaru, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Viceprimarul Roxana Mironescu a încercat să arunce vina în curtea EON Gaz. „Ţevile de sub pământ sunt ale  EON Gaz. Dacă noi am greşit şi am acoperit răsuflătorile, atunci, EON-ul trebuia să ne spună. Acum face anchetă Parchetul, care va decide cine a greşit", a spus viceprimarul băcăuan.

Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, a refuzat să răspundă la întrebări, pe motiv că, emiterea unor notificări în baza legii construcţiilor este un aspect tehnic și nu unul de natură juridică. ”E o prostie. Aveți grijă ce scrieți! Cum să fie astupate răsuflătorile?”, a spus secretarul.

Responsabilitatea pentru calitatea lucrărilor revine însă Primăriei Bacău. „Ei aveau responsabilitatea să urmărească lucrările şi să cheme un reprezentant de la gaz", a mai spus Romulus Strugaru, directorul ISC Bacău.

Pierderile de gaz pot fi depistate prin răsuflători

Acele răsuflători sunt puse pentru ca eventualele pierderi de gaz din reţea să iasă la suprafaţa pământului", afirmă Corneliu Zaiţ de la EON.

Potrivit normativelor tehnice din domeniu, răsuflătorile de gaz se pun în funcţie de mai multe condiţii. „Răsuflătorile se montează deasupra fiecărei suduri, la capătul tuburilor de protecţie, la ramificaţii de conducte, la schimbarea direcţiei sau ori de câte ori consideră necesar proiectantul", spun normativele din domeniu. „Răsuflătorile se pun la anumite distanţe, în funcţie de normative. Rolul lor este de depistare a scurgerilor de gaze şi ca acestea să iasă la suprafaţă. Ele au scopul lor şi nu trebuie astupate", ne-a spus Ionela Moise, specialist în reţele de gaz la o firmă băcăuană.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite