Paşte cu drob de oaie adus din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii se tem că vor ajunge la sapă de lemn. Ei spun că animalele crescute de dânşii vor fi bune de consum abia în luna mai.

CITEŞTE ŞI:

Carnea de miel, un lux pentru masa de Paşte

În acest an, carnea de miel va fi o delicatesă pe masa de Paşte a băcăuanilor. Din cauza secetei de anul trecut, dar şi a iernii care s-a instalat mult prea devreme, oile şi caprele abia au început să fete. „Până acum, doar câteva capre au fătat. Cele mai multe vor făta aproape sau chiar după Paşte. Iezii nu vor fi buni de consum“, a spus dezamăgit Neculai Doileţ, crescător de capre din Oneşti.

Aceeaşi stare de spirit se întâlneşte şi printre proprietarii de oi. „Din 200 de oi pe care le am, abia au fătat vreo zece. Chiar nu ştiu ce vom face, pentru că speranţele noastre se legau de vânzările de Paşte“, ne-a declarat Ion Vlase, un fermier din comuna Stănişeşti. Ciobanii spun că afacerile lor sunt în pragul falimentului. Brânza de oi nu se mai vinde decât în ziua de salariu a băcăuanilor, iar din afacerile cu miei se va alege praful.

„Mieii sunt foarte mici acum. Ca să foloseşti ceva, trebuie să rămâi măcar cu zece kilograme curate de carne“, susţine Sorin Atonoaie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Brusturoasa. El spune că de la cele 30 de oi pe care le creşte are doar 12 miei, iar aceştia nu-i vor ajunge decât pentru consumul propriu şi pentru atenţiile către prieteni. Veterinarii susţin că pentru a fi bun de consum, un miel trebuie să aibă mai mult de 5 kilograme. „În ceea ce priveşte comercializarea, se vor respecta normele de anul trecut. Adică mieii pot fi sacrificaţi direct în pieţe sau la abatoare specializate“, a precizat doctorul Gheorghiţă Vlad, şeful Biroului pentru Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

De săptămâna viitoare, veterinarii vor începe controalele prin pieţele din judeţ pentru a vedea care dintre acestea îndeplinesc condiţiile pentru comercializarea carcaselor de miei sau de iezi. Acestea nu vor ajunge la vânzare mai devreme de zece zile înainte de Sărbătorile Pascale.

Mielul străin, mai scump

Oricum, pentru a respecta tradiţia de Paşte, unii băcăuani vor fi nevoiţi să meargă la supermarketuri pentru a cumpăra miel importat din Australia sau chiar din Noua Zeelandă. Anul trecut, kilogramul de carne din stânile băcăuane a fost de 15 lei, pe când cel din import era cu 10 lei mai mult. „E posibil ca anul acesta preţurile mieilor să mai crească, pentru ca fermierii să mai recupereze din pierderi. Însă, de cealaltă parte, ei riscă să rămână cu marfa nevândută dacă ridică prea mult preţul“, a mai precizat Sorin Atonoaie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite