Braşov: Carnea de miel, un lux pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul unui kilogram de carne de miel poate ajunge şi la 25 de lei
Preţul unui kilogram de carne de miel poate ajunge şi la 25 de lei

Braşovenii care vor să să aibă miel la masa de Paşte vor da 25 de lei pe kilogramul de carne. Crescătorii de animale din judeţul Braşov şi Sibiu spun că anul acesta mieii de Paşte vor fi mici şi scumpi.  

Faţă de anul trecut când un kilogram de miel se vindea cu preţuri cuprinse între 18 şi 20 de lei, în acest an puţini vor fi aceia care îşi vor permite drob sau friptură de miel pe masa de Paşte. Crescătorii de ovine preconizează că anul acesta kilogramul de mioară se va vinde cu 22-25 de lei. „Se va scumpi carnea de miel pentru că iarna a fost grea, dar mai ales pentru că subvenţiile de la stat pentru furaje nu s-au dat la timp. Trebuia să cumpărăm furaje încă din toamnă, când erau mai ieftine. Subvenţia am primit-o la mijlocul lunii februarie, când furajele sunt mult mai scumpe", a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Braşov. 

Carnea de miel importată, care se va vinde în supermarketuri, ar putea fi şi mai scumpă. În plus, gospodinele ştiu că nu are acelaşi gust cu carnea de miel autohtonă. „Carnea de import nu se compară la gust cu cea crescută la munte. Animalele noastre sunt hrănite în condiţii bune, cu hrană naturală, ecologică şi fără aminoacizi", a mai spus preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.  

Miei puţini şi slabi şi la Sibiu

Se pare că nu doar preţul reprezintă o piedică în ceea ce priveşte achiziţionarea cărnii de miel, ci şi faptul că anul acesta mieii vor fi foarte mici, având în vedere că Paştele pică foarte repede în acest an, pe 4 aprilie. Nici sibienii nu vor avea o ofertă foarte bogată de miei în perioada Paştelui. Oile ciobanilor din Mărginime au început să fete de abia de la mijlocul lunii februarie, lucru care se va  resimţi în oferta de carne din preajma sărbătorilor. Potrivit preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei, acest lucru nu va influenţa preţul cărnii de miel. „Paştele este foarte devreme, iar la majoritatea crescătorilor oile au început să fete doar la mijlocul lunii februarie. Preţul nu va fi influenţat însă de oferta redusă, pentru că, la fel ca şi anul trecut  nu există cerere prea mare. Nu cred că îşi permite cineva să crească preţurile dacă nu există putere de cumpărare", a declarat Marcel Andrei.

Vor merge la export

Ciobanii nu se bazează însă prea mult pe piaţa internă, ci pe export. „Ne bazăm foarte mult pe export şi sperăm să se menţină cererea în ţările vest europene. Anul acesta avem şi crotalii, nu mai sunt probleme ca în 2009", a precizat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Mielul cel mai bun trebuie să aibă 10 kg

Cunoscătorii spun că mielul cel mai bun trebuie să cântărească în jur de zece kilograme, deoarece atunci carnea este cu siguranţă fragedă. Culoarea trebuie să fie rozalie. Dacă bate spre roşu închis, atunci ori este veche, ori animalul e mai mult oaie. Pentru a testa cât de proaspătă este carnea, e bine să pipăiţi pielea de deasupra. Aceasta trebuie să fie întotdeauna umedă. Nu toată lumea poate sau vrea să cumpere un miel întreg. Dacă optaţi doar pentru o bucată, doar pentru o friptură, cea mai mai gustoasă parte este pulpa din spate, care conţine şi muşchi şi cântăreşte în jur de 2,5 kg.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite