Muncitorii de la Letea au fost trimişi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la fabrica de hârtie, patronată de fostul primar Sechelariu, au primit din martie doar 75% din salariu. Oamenii sunt disperaţi şi au făcut chiar şi un protest spontan, dar proprietarul fabricii susţine că cei 270 de muncitori nu vor rămâne pe drumuri. 

Botoşani: ,,Sănătatea" a ieşit în stradă. Profesorii şi funcţionarii publici au spart greva!(Foto şi Video)

După trei luni în care au primit doar 75 la sută din salariu, cei 270 de angajaţi ai fabricii Letea au fost anunţaţi că situaţia lor nu este deloc una de invidiat.

„Noi suntem în şomaj tehnic din luna februarie. Vineri am fost anunţaţi să nu mai venim la muncă pentru că nu mai sunt contracte. Nimeni nu ne spune ce se întâmplă. Avem şi noi familii, copii, rate la bănci“, spune un muncitor de la Letea. Liderul de sindicat Radu Cernat susţine că de mâine muncitorii vor figura tot în şomaj tehnic şi deocamdată nu se pune problema unor disponibilizări.

Paznicii scapă de concediere

„Va fi şomaj tehnic şi în luna iunie. Mai departe nu ştiu ce să vă spun. Este posibil ca după expirarea lunii de graţie să se ajungă şi la concedieri colective. Singurii care nu au motive de îngrijorare sunt agenţii de pază“, declară Cernat.

Deşi din luna februarie muncitorii de la Letea nu şi-au primit decât trei sferturi din leafă, oficial fabrica figurează la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) doar cu două luni de şomaj tehnic.

„În evidenţele noastre personalul de la fabrica Letea apare în şomaj tehnic doar în martie şi aprilie. Nu am fost anunţaţi că va mai fi o lună de şomaj tehnic. Dar, potrivit legii, agentul economic are obligaţia să ne informeze despre acest lucru, chiar şi după 15 zile de la începerea perioadei de şomaj“, ne-a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău.

Fără salarii compensatorii

Muncitorii de la Letea spun însă altceva. „Noi suntem în şomaj tehnic din martie. Unii chiar au vrut să plece în şomaj, dar când au aflat că nu primesc cele cinci salarii compensatorii prevăzute de contractul colectiv de muncă s-au răzgândit. E o mare bătaie de joc la adresa noastră“, spune un alt salariat de la Letea. Patronul fabricii, Dumitru Sechelariu susţine că lucrurile se vor clarifica în iulie. „Nu mai există contracte şi de aceea s-a ajuns aici. Sunt în negocieri cu mai multe persoane pentru vânzarea fabricii şi cred că până luna viitoare situaţia se va lămuri“, explică Sechelariu. Fostul primar a refuzat să spună care sunt partenerii săi de dialog pentru vânzarea fabricii de hârtie.      

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite