Județul Bacău, mai sărac cu un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Bacăului este în cădere liberă. Anul trecut, cifra de afaceri înregistrată la nivelul județului a scăzut de la 4,5 la 3,5 miliarde de euro.

MAI CITIȚI:

Problemele financiare despart sute de cupluri în Bacău

Bacău: Aproape 900 de familii din județ vor pierde alocațiile de susținere

Bacău: Toamna aduce un nou val de disponibilizări

Anunțul a fost făcut de conducerea Camerei de Comerț si Industrie (CCI) Bacău care a finalizat raportul privind starea economiei băcăuane în anul 2009.

Potrivit analizei efectuate de specialiștii Camerei, economia județului este la fel de afectată ca și cea națională, iar mulți dintre agenții economici sunt cu un picior în groapă. "Din cele aproape 32.000 de societăți comerciale înregistrate în județ, doar 10.856 au avut activitate și au plătit dări către stat. Avem 4.087 de firme care și-au suspendat activitatea, cu 4.596% mai mult față de anul 2008, și 2434 de societăți radiate, de patru ori mai multe", a declarat Mihai Tulbure, directorul CCI Bacău.

Mai puține firme

Și pentru că a fost un an de recesiune, băcăuanii nu s-au mai grăbit să înființeze firme ca în 2008. Numărul agenților economici înmatriculați, per total, a scăzut cu aproape 20%, iar a societăților comerciale cu 44%. "Mulți întreprinzători preferă să renunțe la organizarea afacerii pe structura de societae comercială în favoarea întreprinderilor individuale sau a persoanelor fizice. Astfel, evită birocrația și taxele prea mari", a mai spus Tulbure.

Cele mai afectate sectoare au fost industria extractivă și construcțiile. În primul domeniu cifra de afaceri a scăzut cu 54%, iar în construcții 90 de firme, din cele peste 1400 de societăți de profil câte sunt în total, au dat faliment, iar 395, respectiv o treime, și-au suspendat activitatea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite