Bacău: Spitalul Județean de Urgență va interna doar cazurile grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de bani, unitatea medicală nu va mai face internări peste cele decontate de Casa de Sănătate. Astfel, bolnavii care vor avea ghinionul să ajungă la urgențe după ce banii se vor epuiza vor fi trimiși la plimbare. Conducerea spitalului spune că în caz contrar se va umple de datorii.

Cu tot mai puțini bani pentru servicii medicale, Spitalul Județean de Urgență Bacău vrea să treacă la măsuri dure, dar care lovesc direct în pacienți.

De la o lună la alta Casa Județeană de Asigurări de Sănătate le decontează un număr tot mai mic de internări și de aceea iau în calcul trierea bolnavilor. Practic, cine vine la spital după ce banii de la stat se vor epuiza va bate drumul de pomană.

MAI CITEȘTE:

Bacău: Sute de oameni au demonstrat în stradă pentru păstrarea spitalului din Comănești. Primarul amenință cu greva foamei (GALERIE FOTO)

„Pentru lunile aprilie și mai s-a semnat un act adițional la contractul de pe anul 2010. Potrivit acestuia, în aprilie se contractează 3.460 de cazuri, iar în mai, doar 2.658 de cazuri. Asta în condițiile în care noi avem în medie pe lună peste 4.000 de pacienți", ne-a declarat Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău.

Pentru a nu acumula datorii, conducerea unității medicale este decisă să reducă numărul internărilor la cel stabilit de Casa de Sănătate. „Vom fi nevoiți să triem pacienții care se prezintă în Urgențe și să internăm doar acele cazuri grave. În luna martie noi am avut 4.791 de internări, iar Casa ne-a dat bani doar pentru 2.975", a mai spus Romaneț. Dacă se va ajunge aici, lunar peste 1.000 de bolnavi vor fi refuzați atunci când vor solicita servicii unității.

Spitalul din Comănești a afectat bugetul

Cei de la Casa de Sănătate recunosc că banii sunt ceva mai puțini, însă pun acest lucru pe seama dispariției Spitalului Comănești de la finanțare.

„S-a făcut o ajustare a numărului de paturi pe județ prin rezilierea contractului cu unitatea medicală din Comănești și s-a ajuns ca media lunară pentru aprilie și mai să fie de 12 milioane de lei, față de 12,7 milioane de lei cât era în primul trimestru al acestui an", ne-a declarat Iulian Oboroceanu, reprezentantul CJAS Bacău.

În războiul banilor din sănătate, victime cad bolnavii care se gândesc cu groază la ce-i așteaptă. „Asta mai lipsește. Să ajungi la spital cu vreo afecțiune gravă și să ți se trântească ușa-n nas pe motiv că n-au bani. Pentru ce mai plătim contribuții dacă și așa nu beneficiem de nimic", se întreabă Andina Cruceru, o băcăuancă. De la începutul anului, SJU Bacău a acumulat datorii de 1,3 milioane de lei ca urmare a internărilor făcute peste plafonul Casei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite