Bacău: Ploile şi mâlul au dat peste cap viaţa la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trotuşul, Tazlăul şi alte ape au ieşit din matcă şi au făcut ravagii în calea lor. Pagubele sunt estimate la sute de mii de lei.

MAI CITIȚI:

Bacău: Inundațiile din ultimile zile au afectat aproape 825 de gospodării

248 de case sunt distruse, 817 hectare de teren agricol au fost compromise, pe 40 de kilometri de drumuri comunale nu se mai poate circula. Un bărbat de 68 de ani, din comuna Palanca, este dat dispărut după ce a fost luat de viitură. Circulaţia feroviară pe tronsonul Ghimeş-Palanca este închisă. Acesta este bilanţul celor trei zile de ploi care au făcut ravagii în întreg judeţul Bacău. Localnicii din comuna Mărgineni povesteşte că s-au trezit cu apele în case în plină noapte.

Saci de nisip în faţa apelor
De teama unei viituri puternice, oamenii au încercat să mai salveze din casă câte ceva. Şi-au dus copiii în oraş, au urcat animalele în pod şi au cărat saci de nisip în calea apelor. „Când am văzut că apa a intrat în casă, am luat copilul în braţe şi am fugit cu el la mama, în oraş. Când m-am întors, apa era de 20 de centimetri în camere. Totul e distrus, de la salteaua de pe pat şi până la ceapa din grădină“, a spus Lenuţa Peşterău, de 32 de ani, din satul Trebeş.

După ce a trecut puhoiul, oamenii nu pot sta în propriile case din cauza umezelii. Locuinţele lor sunt pline de mâl şi mulţi spun că n-au ştiut că stau în zone inundabile. „În grădină e nenorocirea de pe lume. Totul e la pământ. De doi ani locuiesc aici şi n-am crezut că putem fi inundaţi în asemenea hal. Cine a dat autorizaţia de construcţie pentru casele astea e un dezaxat. Zona e inundabilă. Şi-a bătut joc de noi“, a afirmat Vasile Petrescu, de 52 de ani din localitatea Mărgineni.

Anunţuri cu portavoce în miez de noapte
La Comăneşti oamenii au stat cu sufletul la gură toată noaptea de sâmbătă spre duminică deoarece malurile celui mai important dig de peste Trotuş era cât pe ce să se rupă şi apele să inunde  oraşul. Au fost mobilizaţi aproximativ 100 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Toată noaptea pompierii au anunţat la portavoce să ne mutăm mobila de la parter la etajul unu şi să scoatem maşinile din garaje. Am fost la un pas să o pornească Trotuşul prin centrul Comăneştiului“, a afirmat Ortansa Patrichi, (55 de ani) din Comăneşti.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite