Bacău: ”Las-o să moară că și așa nu mai iau două milioane pe ea!”(VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatăl Mihaelei a avut grijă să-și bată nevasta în loc să-și ducă fetița la medic
Tatăl Mihaelei a avut grijă să-și bată nevasta în loc să-și ducă fetița la medic

Este afirmația cutremurătoare a unui tată către vecinii săi cu trei zile înainte să-i moară copila. La doi ani fetița cântărea doar șase kilograme însă medicii nu au diagnosticat suferința Mihaelei Marcu

Micuța s-a născut acasă în septembrie 2008, însă abia după două zile a ajuns să fie consultată de medici. Nimeni nu i-a diagnosticat malformația la inimă de care suferea și de care a murit acum două zile. Era galeșă, nu lua în greutate iar la cei doi ani ai săi nu se putea ține pe picioare. Chiar dacă vecinii le-au spus părinților în nenumărate rânduri că fetița este tot mai bolnăvicioasă și să consulte medicii tatăl a fost indiferent.

Alcoolul și "corecțiile" aplicate nevestei erau principalele sale preocupări. "Ce să-i fac eu dacă nu vrea să crească. Eu îi dau de mâncare. Las-o să moară că și așa nu mai iau două milioane pe ea de la stat!", sunt vorbele cutremurătoare spuse Liviu Marcu, tatăl copilei către vecinii săi.

În ciuda sfaturilor date de vecini boala micuței nu a fost diagnosticată de niciun medic. Adevărul a fost descoperit de medicul legist la autopsie. "Avea o inimă mărită ca a unui copil de 12 ani. Se născuse cu o stenoză aortică, boală care dă un retard de creștere.Nu a fost înregistrată la niciun medic de familie", a declarat George Preda, medic legist al Spitalului de Urgență din Moinești.

Copila a fost internată de două ori la spital, prima dată la Onești, iar apoi la Comănești fiindcă era răcită. De fiecare dată a fost externată fără ca medicii să descopere boala care zăcea în micuță. "Nimeni nu mi-a zis că Mihaela este bolnavă de inimă. Până acum, la autopsie, nu am știut așa ceva. Au văzut-o și medicii din Comănești și cei din Onești. Degeaba!", a spus Mariana Marcu, mama fetei.

Își  bătea cu sete nevasta pe un kil de vin

Vestea că micuța Mihaela a murit nu i-a luat prin surprindere pe vecini. Scandalurile și bătăile din familia Marcu se țin lanț de câțiva ani încoace.

Mariana Marcu, mama celor trei copii, Ionela (8 ani), Petruț (5 ani) și a răposatei Mihaela (2 ani), este bătută aproape zilnic nu doar de soț, ci și de soacra sa care locuiește în aceeași curte. "O bate de o rupe mereu când unul, când altul. De multe ori, scandalul începe la inițiativa soacrei, care o urăște pe noră-sa. Uneori îi zice lui fiu-su că dacă își bate nevasta, îi va da drept recompensă un kil de vin. Păcat, că Mariana e o femeie harnică", a povestit Maria Popa, o vecină de-a familiei Marcu.

 Disperată femeia de multe ori a plecat de-a acasă la rude sau unde a văzut cu ochii cu micuții după ea. De fiecare dată s-a întors la soț de teama amenințărilor că dacă nu revine acasă va fi omorâtă.

Primăria, a monitorizat cazul "de la distanță"

CITEȘTE ȘI

Bacău: La 15 ani cântărește doar 13 kilograme (GALERIE FOTO ȘI VIDEO)

Deși situația familiei Marcu este cunsocută de întreg Comăneștiul nimeni nu a făcut nimic. Referenții sociali din Primăria Comănești știau de acest caz încă de acum doi ani, însă nu s-a luat nicio măsură.

Ba mai mult, după moartea copilei, nimeni nu s-a dus să vadă de soarta Ionelei și a lui Petruț, ceilalți doi copii ai familiei. "Noi știam de această situație, însă monitorizam cazul de la distanță. Nu știam că sunt violenți și nici că sunt săraci lipiți pământului. Sunt cazuri sociale mult mai grave și oameni mult mai săraci  în Comănești", a spus Gabriela Munteanu, șefa Serviciului Public de Asistență Socială din Primăria Comănești.

Explicația dată de șefa referenților sociali nu a convis conducerea Direcției Generale de Asistenșă Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Bacău. "Noi am aflat de cazul micuței de la ziariști. I-am sunat pe referenții sociali din Comănești de mai multe ori și le-am zis să se ducă acasă la familie și să vadă stadiul celorlați doi copii. Apoi le-am trimis solicitarea și în scris. După câteva ore nu plecaseră din birouri. Iresponsabili total!", a declarat Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.

"Noi intervenim doar atunci când suntem solicitați de referenți, în cazul de față de cei de la Comănești. De la Primărie nu ne-a anunțat nimeni. Am tras concluzia că s-au descurcat singuri pe plan local. Am rămas uluiți când am văzut că după câteva ore de la sesizarea noastră nimeni nu a ajuns la familia Marcu. De aceea ne-am dus noi la fața locului", a mai adăugat Iftode.

Viorel Miron, primarul Comăneștiului nu pare deloc afectat de comportamentul angajaților săi. Ba mai mult, edilul afirmă că nu este de datoria lor să monitorizeze familiile cu probleme sociale. "Ce vreți să fac eu? Să trimit oamenii să-i ia pe ceilalți doi copii din familie? Foarte bine că  s-au deplasat cei de la Bacău, că ei au mașini, au bani, au de toate", a afirmat cu tărie primarul Comăneștiului.

Poliția: "Noi am sesizat Primăria, însă nicio reacție!"

Polițiștii ajunși la fața locului afirmă că nu se pune problema unei crime în acest caz și prin urmare nu situația nu este de competența lor. "Noi i-am sesizat imediat pe referenții sociali de la Primăria Comănești. După câteva ore, copiii tot în acea familie erau. Dacă faceam mai mult, ne depășeam atribuțiile", a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău.

Ieri, la ora 18.00 DGASPC Bacău i-au preluat pe cei doi micuți în regim de urgență, după ce ambii părinți și-au dat acordul. Atât conducerea Spitalului din Onești, cât și cea din Comănești nu a putut fi contactată până la închiderea ediției pentru a oferi lămuriri cu privire la faptul că micuței Mihaela nu i s-a diagnosticat malformația la inimă pe care o avea încă de la naștere.

Vezi ce spune mama fetiţei:

Pe corpul copilei nu s-au găsit urme de violență fizică însă rezultatul autopsiei va decide clar motivele care au dus la deces. Pe ea o chema Mihaela și nu a mai apucat să-și serbeze ziua numelui.

Vezi ce spune tatăl fetiţiei:

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite