Bacău: Cantină la suprapreţ pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătăria de la Spitalul Judeţean costă dublu faţă de una similară din Târgu Mureş
Bucătăria de la Spitalul Judeţean costă dublu faţă de una similară din Târgu Mureş

Costul de achiziţie pentru aparatura de la cantina Spitalului Judeţean este dublu faţă de cel din catalog. Administratorul firmei Siracusa Prodcom, care a câştigat lucrările de renovare a cantinei înainte să fie aprobate fondurile, spune că a ales aparatură performantă.

O bucătărie asemănătoare cu cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău a fost inaugurată anul acesta la cantina spitalului din Târgu Mureş.

Au fost aduse aceleaşi echipamente, iar compartimentarea încăperilor este aproape identică. Singurul lucru care diferă este preţul. Acesta a ajuns la 1,2 milioane de lei, adică exact jumătate din cât a costat cantina de la Bacău. „Nu ştiu de ce la Târgu Mureş a costat mai puţin decât la noi. Nu este Târgu Mureş un reper pentru noi. Şi asfaltul poate să fie într-un loc mai scump şi în alt loc din România mai ieftin“, a declarat Dragoş Benea, şeful Consiliului Judeţean Bacău.

Mai trebuie bani

Mai mult, administratorul firmei Siracusa Prodcom recunoaşte că la recepţia finală a lucrării, CJ Bacău va trebui să achite încă 500.000 de lei pe lângă cei 2,4 milioane de lei alocaţi iniţial, bani care reprezintă lucrări suplimentare. „Am mai făcut două camere frigorifice care nu erau prevăzute iniţial în proiect şi o marmită (n.r.-vas cu două toarte şi capac pentru transportul mâncării). Se va ajunge probabil foarte aproape de suma aprobată de CJ în data de 27 noiembrie 2008, adică 2.900.000 de lei“, a spus Constantin Saia, administratorul societăţii.

Echipamentele pentru dotarea bucătăriei au fost cumpărate la un preţ cu 30% mai mare decât cel de catalog. O maşină de curăţat cartofi a ajuns de la 1.300 de euro, preţ de catalog, să fie achiziţionată cu peste 2.500 de euro. O masă de lucru demontabilă a ajuns de la 250 la 345 de euro, în timp ce un cuptor cu 20 de tăvi a fost cumpărat cu 21.046 de euro, în timp ce preţul real este 15.000 de euro.

„Am ales cele mai performante echipamente de la o firmă serioasă. Suntem acoperiţi de facturi. Nu ştiu care este preţul lor de catalog, dar nouă atât ni s-a cerut“, s-a justificat managerul Dan Stoica.

Afaceri în familie
Firma Siracusa Prodcom SRL, înfiinţată în 1994, are sediul la ieşirea din Bacău, pe Calea Romanului, iar unic asociat şi administrator este Maria Saia, soţia lui Constantin Saia. Societatea de construcţii a obţinut profit de 98.510 lei în 2009, 204.103 de lei în 2008 şi 191.236 de lei în 2007. În 2009 avea 7 salariaţi. Lucrarea de renovare a cantinei Spitalului Judeţean este cea mai importantă din portofoliul firmei.

CITEȘTE ȘI

Bacău: Bani publici tocaţi ilegal la Judeţean

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite