Bacău: Bani publici tocaţi ilegal la Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Stoica şi Dragoş Benea au avut unele scăpări în derularea investiţiei de la spital
Dan Stoica şi Dragoş Benea au avut unele scăpări în derularea investiţiei de la spital

Cantina Spitalului de Urgenţă din Bacău a fost modernizată fără respectarea legii achiziţiilor publice. Firma de construcţii a pus mâna pe lucrare cu o lună înaintea de aprobarea fondurilor necesare de către Consiliul Judeţean.

Banii publici sunt tocaţi fără respectarea legii la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bacău. Lucrările de renovare a cantinei, care costă 2,4 milioane de lei, adjudecate în urmă cu doi ani de o firmă din judeţ, ridică mai multe semne de întrebare. Licitaţia a fost câştigată de Siracusa Prodcom, pe 16 octombrie 2008, cu peste 40 de zile înainte de aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Judeţean.


Acest lucru este interzis de legea achiziţiilor publice. „Eu aş numi, mai degrabă, această neregulă o imperfecţiune. Într-adevăr, licitaţia trebuia să aibă loc după aprobarea studiului de fezabilitate şi a banilor de către consilierii judeţeni“, a declarat Dragoş Benea, şeful CJ Bacău.


În acelaşi timp, lucrările trebuiau să fie adjudecate la un preţ care să nu depăşească cu niciun leu valoarea estimată în invitaţia de participare la licitaţie, şi anume 1.800.000 de lei. Cu toate acestea, la şedinţa din 27 noiembrie 2008, consilierii judeţeni au votat aprobarea unui alt studiu de fezabilitate şi a altor indicatori tehnico-economici în valoare de 2. 928.341 de lei, sumă în care a fost inclus şi TVA-ul. „Singura neregulă este ordinea în care s-au desfăşurat evenimentele şi îmi asum neconcordanţa“, se apără Benea.


„Se mai întâmplă şi astfel de greşeli“

Consilierii judeţeni de la acea vreme recunosc că nu au avut habar când au votat bugetul necesar şi studiul de fezabilitate că licitaţia fusese deja încheiată.


„E total nefiresc ce s-a întâmplat. După licitaţie nu ai cum să vii cu aprobarea investiţiei şi cu studiul de fezabilitate. Cred că niciunul dintre noi nu ştiam acest lucru“
, a declarat Dumitru Brăneanu, vicepreşedintele CJ Bacău. Şeful spitalului nu se teme de eventuale sancţiuni.


„Am avut controale de la Curtea de Conturi, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi auditul de la Direcţia de Sănătate Publică. Nimeni nu a găsit nicio ilegalitate! Şi dacă o să găsească de acum încolo, cine o să mă amendeze?“,
spune Dan Stoica, managerul SJU.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite