Bacău: Absolvenţii, în goana spre facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tineri îşi depun dosarele la cel puţin una dintre facultăţile din oraş, în speranţa că vor prinde un loc la buget. Administratorii universităţilor, conştienţi că băcăuanii au probleme financiare, au păstrat aceleaşi taxe ca şi anul trecut.

Georgiana Bărbuţă a absolvit anul acesta Colegiul Pedagogic „Ştefan cel Mare“ din Bacău şi acum vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea de Stat „Vasile Alecsandri“.

Chiar dacă este din localitatea Orbeni, ea spune că s-a obişnuit deja cu viaţa de cămin şi că este pregătită să devină studentă. „M-am înscris la două specializări, la matematică şi fizică. Sper că voi prinde un loc la buget. Vreau să fac matematică, dar mă ghidez şi după noroc pentru că este vorba şi de bani. Taxele sunt destul de mari“, a zis ea, după ce a plătit 150 de lei la casieria universităţii pentru înscrierea la ambele specializări.

Aceleaşi taxe ca în 2009

Asemeni ei sunt sute de alţi studenţi care îşi depun zilele acestea dosarul la una din instituţiile de învăţământ superior din oraş. Atât Universitatea de Stat, cât şi cea particulară au în acest an oferte variate, pentru care au păstrat aceleaşi taxe ca şi în 2009. Astfel, la „Vasile Alecsandri“, Facultatea de Ştiinţe pune la bătaie 74 de locuri subvenţionate de stat şi 153 cu taxă, Facultatea de Inginerie 302 locuri fără taxă şi 560 cu plată.

Cu mai multe specializări, Facultatea de Litere oferă 88 de locuri la buget şi 142 cu taxă, iar Facultatea de Ştiinţe Economice 58 fără taxă şi 474 cu taxă. De asemenea, se fac înscrieri şi la Facultatea de Sport.

Topul preferinţelor

Dacă Universitatea „Alecsandri“ percepe un comision de înscriere de 100 de lei sau 150 de lei, la Universitatea particulară „George Bacovia“se plăteşte 200 de lei.

La stat, taxa anuală nu este mai mare de 2.200 de lei. „Nu am majorat preţurile deloc faţă de anul trecut. Este criză şi oamenii nu au posibilităţi financiare“, ne-a declarat Constantina Ababei, cancelarul şef al Universităţii „Vasile Alecsandri“. În ceea ce priveşte oferta de la „George Bacovia“, profesorii universitari aşteaptă să primească din toamnă 1.495 de studenţi noi la toate cele nouă specializări: contabilitate, finanţe, marketing, administrarea afacerilor, informatică economică, management, ştiinţe administrative, drept şi asistenţă socială.

„Cele mai căutate sunt deja Facultăţile de Drept, Finanţe-Bănci şi Administraţie Publică. Viitorii studenţi mizează că vor găsi uşor, după terminarea studiilor, locuri de muncă“, a spus Nicoleta Botez, profesor universitar.

Patru candidați pe un loc la Facultatea de Marină Militară; vezi ofertele universităților constănțene

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite