Zsolt Torok s-a întors azi noapte din expediţia de pe Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul a fost întâmpinat de apropiaţi pe aeroportul din Budapesta. După mai bine de două luni în care Zsolt a făcut imposibilul să cucerească munţii Himalaya, vremea nefastă l-a trimis acasă.

Torok, la a treia tentativă de escaladare a vârfului K2. Un coleg din echipa lui a murit

Azi-noapte, în jurul orei 2.00, alpinistul arădean Zsolt Torok s-a întors în România după un drum de 24 de ore pe ruta Islamabad (Pakistan)- Abu Dhabi (Emiratele Arabe)- Frankfurt (Germania)- Budapesta (Ungaria).

Alpinistul Zsolt Torok a avut un eşec în Himalaya

„A fost un drum lung şi foarte obositor, mai ales că neavând o cursă directă a trebuit să aştept între zboruri. În ceea ce priveşte expediţia, a fost grea. Am avut parte de vânt groaznic, ce transporta zăpadă, apoi am rămas fără mâncare deoarece am fost înşelaţi de pakistanezi. În Pakistan oamenii te mint în faţă. Au vândut mâncarea noastră din tabăra de bază şi nu am putut face nimic”, a spus Zsolt la întoarcerea în ţară. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns că a rămas fără mâncare, alpinistul arădean a avut de înfruntat şi un frig năprasnic.

Acasă după 73 de zile

Alpinistul arădean a fost întâmpinat de familie şi prieteni pe aeroportul din Budapesta. Cu toţii porniseră din Arad încă de ieri după-masă. „La aeroport l-am întâmpinat alături de doi prieteni apropiaţi. Astfel am putut să ne bucurăm amândoi de revedere şi drumul spre casă, după 73 de zile”, a spus Minerva Vincze, prietena lui Zsolt.

VIDEO: Alpinistul arădean Zsolt Torok a rămas fără mâncare înainte de asaltul final asupra K2

Deşi nu a reuşit să cucerească vârful K2 din munţii Himalaya, unde până acum peste 70 de alpinişti şi-au pierdut viaţa, Zsolt s-a arătat dezamăgit de atitudinea colegului său austriac, Christian Stangl, care a pretins că a ajuns pe vârf, singur, pe aceeaşi rută. 

„După această experienţă sunt dezamăgit că un astfel de comportament există în lumea alpinismului. Realitatea însă e că şerpaşii i-au găsit urmele pe gheţar, la baza muntelui, unde se pare că a stat ascuns acele zile, de colegii lui, s-a întors şi a anunţat că a urcat vârful. Şi există dovezi despre toate acestea“, a povestit Zsolt.

„Sunt fericit să văd cât a crescut pomul din faţa casei de când am plecat“.
Zsolt Torok, alpinist

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite