Se fac planuri pentru zeci de piste pentru biciclete în municipiul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Arad vor fi amenajate zeci de piste destinate iubitorilor sportului pe două roţi. Arădenii care deţin biciclete sunt nevoiţi să se strecoare zilnic printre maşini sau printre pietonii de pe trotuare.

Bicicliştii arădeni sunt nevoiţi să facă slalom printre autoturisme. „Merg cu bicicleta la serviciu, deoarece este mult mai ieftin. Un coleg de-al meu a avut însă mari probleme, deoarece l-a lovit o maşină. Momentan circulăm printre ele”, a spus Cornel Neagu, de 42 de ani, muncitor. Autorităţile locale anunţă însă veşti bune, întrucât s-a comandat studiul de fezabilitate pentru amenajarea mai multor tipuri de piste speciale pentru biciclişti. Acestea vor porni de la intrările în oraş, vor străbate toate cartierele municipiului şi se vor aglomera în zona centrală a Aradului.

De asemenea, se doreşte realizarea de piste pentru biciclişti separate de trotuare şi de partea carosabilă destinată traficului motorizat. Mai sunt, însă, şi piste pentru biciclişti amenajate pe trotuar, majoritatea în zona centrală, respectiv piste amenajate pe partea carosabilă, în Grădişte, Bujac, Sânnicolaul Mic şi Gai. Autorităţile recunosc că este nevoie de piste. „Este cunoscut faptul că municipiul Arad se confruntă cu o deficienţă majoră în ceea ce priveşte pistele de biciclişti, menite să asigure deplasarea în condiţii de siguranţă a persoanelor ce folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru deplasarea pe străzile oraşului”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Vor fi amenajate popasuri

În studiul de fezabilitate comandat acum, primăria cere să fie cuprinse, pe lângă lucrările de amenajare a pistelor, şi o serie de străzi din întreg municipiul, cât şi costurile impuse de aceste lucrări. Pe lângă pistele propriu-zise, se cere şi amenajarea spaţiilor din vecinătatea acestora. Este vorba despre semnalizarea rutieră corespunzătoare a pistelor, mijloace de evacuare a apelor pluviale, amenajarea unor locuri de popas dotate cu rastele pentru biciclete şi cu băncuţe pentru biciclişti, coşuri pentru colectarea gunoiului stradal.

Autorităţile mai spun că toate acestea urmează să fie alese astfel încât să se integreze în arhitectura zonei unde urmează a fi amplasate. Studiul trebuie să fie gata în şase luni. Valoarea estimată a contractului este de peste 160.000 de lei. Licitaţia va avea loc la finele lunii ianuarie, iar semnarea efectivă a contractului se estimează a avea loc la începutul lunii martie.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite