Fabrica de mobilă din Arad este înglodată în datorii faţă de stat dar şi faţă de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta fabrică de mobilă este acum în faliment, iar proprietarii nu au nicio soluţie de salvare
Fosta fabrică de mobilă este acum în faliment, iar proprietarii nu au nicio soluţie de salvare

În prag de faliment, acţionarii fabricii de mobilă au decis la sfârşitul lunii decembrie 2009 să pună lacăt pe porţi. Procedura de dizolvare urmează să înceapă chiar din această lună.

CITEŞTE ŞI:

Fabrica de mobilă IMAR, târâtă prin tribunale de către foştii şi actualii angajaţi

Fabrica de mobilă arădeană, care a dat piese pentru Casa Poporului şi birourile comuniste de la cel mai înalt nivel, dar a şi exportat tone de mobilă stil, cade acum în faţa acuzaţiilor foştilor şi actualilor angajaţi.

Aceştia, dar şi Fiscul aleargă să-şi recupereze drepturile de la societate care datorează statului 7,8 milioane de lei. Sindicaliştii IMAR-ului, care s-au luptat în instanţă pentru recuperarea datoriilor, spun că marea privatizare a societăţii a adus cu sine şi lichidarea acesteia.

„IMAR-ul trebuia să existe, având în vedere că în Arad în prezent se face mobilă la fiecare colţ de stradă. În momentul în care s-a făcut marea privatizare a societăţii, se ştia care este scopul final, mai ales că patrimoniul IMAR-ului deţinea un teren de aproximativ 30 de hectare”, a declarat liderul sindical Virgil Culda. „Din informaţiile pe care le avem, reiese că IMAR Arad are de plătit la bugetul de stat 3,2 milioane de lei, 3,2 milioane la bugetul asigurărilor sociale de stat, 1, 2 milioane la asigurările de sănătate şi 186.000 de lei la asigurările pentru şomaj. Pentru recuperarea a o parte din datorii sunt organizate licitaţii, banii fiind viraţi salariaţilor cu drepturi băneşti restante”, a spus Călin Arusti, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.

Urmează lichidarea

Procedura de lichidare ar urma să înceapă în această lună. „Pe 10 martie am stabilit o întâlnire cu conducerea sindicală a societăţii pentru începerea procedurii de lichidare. Au fost făcuţi paşii pregătitori, tot ceea ce ţine de inventarierea problemelor restante firmei, pentru plăţile restante către angajaţi, Fisc şi creditori. Decizia de începere a procedurii de lichidare s-a făcut pentru a nu ajunge într-o stare gravă de insolvenţă”, a declarat Alexandru Sălcuţan, lichidator judiciar al IMAR.

Pentru a pune la punct detaliile începerii procedurii, săptămâna viitoare va fi prezent la Arad şi Mauro Frola, administratorul societăţii. „Eu nu ştiu nimic. Nu mai am de-a face cu societatea şi nu vă pot oferi un răspuns concret”, a declarat Marco Frola.


image

„Nu ştiu ce să spun. S-au distrus fabricile şi e păcat. O fi şi asta o politică“.
Viorica Roman, pensionară



„Pe vremea lui Ceauşescu noi am lucrat şi ei s-au făcut că ne plătesc“.
Mircea Roman, pensionar



„Cred că este o transformare necesară. Se schimbă vremurile“.
Edith Gulyaser, tehnician



„Eu am lucrat la Strungul şi pe vremea aceea se făcea producţie şi era bine“.
Florica Stan, pensionară

image
image
image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite