Fabrica de mobilă IMAR, târâtă prin tribunale de către foştii şi actualii angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de mobilă funcţionează într-un sediu vechi
Fabrica de mobilă funcţionează într-un sediu vechi

Peste 600 de foşti şi actuali angajaţi aşteaptă să-şi recupereze drepturile băneşti. Sindicaliştii companiei sunt hotărâţi să se lupte pentru drepturile salariale chiar şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Constituită şi dezvoltată din două uzine, colosul industriei arădene se pregăteşte de lichidare. Actuala companie a unit prima fabrică de mobilă din Arad fondată în anul 1890 de către L.E.Lengyel şi Fabrica de Cherestea Arad înfiinţată în 1923 de către A.Corniş. După mai bine de o sută de ani în care a oferit zeci de mii de locuri de muncă arădenilor, IMAR-ul s-a îngropat în datorii către bugetul de stat.

Compania a fost furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 a fost principalul furnizor pentru Casa Republicii. Angajaţii au deschis un dosar de judecată la Arad, în care îşi cer banii de salarii, şi au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara. Mulţi sunt hotărâţi să se adreseze şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

„E absurd ceea ce se întâmplă în privinţa noastră. În procesul deschis societăţii anul trecut, am câştigat prin sentinţă definitivă şi executorie drepturile băneşti pentru 390 de angajaţi, ca mai apoi Curtea de Apel Timişoara să modifice în parte sentinţa astfel încât să nu ne mai primim tichetele de masă pe perioada martie 2008-iunie 2009”, a declarat Virgil Culda, liderul sindicatului IMAR S.A.

Cer amânarea procedurii

Deşi a fost luată hotărârea de lichidare a societăţii, acţionarii care deţin acum fabrica de mobilă IMAR S.A. Arad au cerut amânarea procedurii de lichidare. „Eu nu ştiu nimic. Nu mai am de-a face cu societatea şi nu vă pot oferi un răspuns concret.

Cât privesc cei peste şase sute de angajaţi, instanţa a hotărât ce a hotărât, mai mult de atât nu vă pot spune”, a spus Mauro Frola, managerul societăţii. Din cei peste 600 de foşti şi actuali angajaţi care-şi cer drepturile salariale, doar 120 mai lucrează în companie. Firma trebuie să le plătească angajaţilor, pe lângă tichetele de masă, şi cotizaţii CAR, cotizaţii sindicale şi prime de Paşte.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite