Arădenii se luptă să scape de viciul care le-a golit buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele în vârstă, cu venituri mici sunt cele mai afectate de scumpire
Persoanele în vârstă, cu venituri mici sunt cele mai afectate de scumpire

Fumătorii trecuţi de prima tinereţe se luptă din greu ca să scape de viciul care le-a golit buzunarele. Sfaturile de la psiholog, plasturii lipiţi pe braţe şi guma de mestecat sunt principalele arme împotriva fumatului.

Majorarea preţului la ţigări îi convinge pe tot mai mulţi arădeni să se lase de viciul care le distruge plămânii şi le goleşte portofelele. Cu cât vârsta fumătorilor este mai înaintată, cu atât provocarea renunţării la viciu devine mai grea. Metode precum plasturele cu nicotină, guma de mestecat sau cititul, care susţin renunţarea la fumat sunt eficiente pe termen scurt, dar, pentru un efect sigur, trebuie combinate cu o voinţă de fier.

Ramona Stanciu are 45 de ani şi fumează de aproape 20 de ani. Arădeanca e conştientă că tutunul i-a îmbătrânit tenul, iar în ultimii ani corpul ei a devenit tot mai sensibil. „Am imunitatea scăzută, mi-au spus-o mulţi medici. Fumatul cauzează multe alte probleme de sănătate. Am încercat să mă las de ţigări de când a ajuns un pachet la 10 lei. Nu mai fumez de trei săptămâni”, a spus Ramona Stanciu.

Sfaturi de la psiholog

Mii de arădeni nu reuşesc să renunţe la viciul lor nici după ce îşi dau seama că ţigările le scot din buzunar tot mai mulţi bani. Medicii recomandă metode antifumat bazate pe alimente sănătoase. „Plasturii antitabac au fost eficienţi pentru mulţi pacienţi de-ai mei. Un fumător care vrea să renunţe definitv la ţigări trebuie neapărat să consulte un medic pentru că această decizie poate fi fatală uneori. Noi recomandăm tratament medicamentos şi o alimentaţie sănătoasă”, a explicat Mărioara Mărginean, medic de familie.

Doctorii mai spun că renunţarea bruscă la fumat poate conduce la un posibil stop cardio-respirator, de aceea e foarte important ca un fumător să se prezinte la doctor când ia această decizie. Psihologii sunt şi ei căutaţi printre fumătorii care îşi doresc şedinţe de consiliere prin care să conştientizeze averea pe care o pierd cumpărând ţigări. „În ultima perioadă vin tot mai mulţi clienţi care îmi cer sfaturi despre cum se pot lăsa de fumat. Aceştia îşi dau seama că de banii pe care-i dau pe ţigări îşi pot cumpăra de mâncare sau îmbrăcăminte ori chiar pot economisi. Cea mai mare ambiţie, însă, trebuie să fie sănătatea, căci odată pierdută, nu o mai recuperăm”, a spus Ioana Pandur, medic psiholog.

CITEŞTE ŞI:

Comercianţii din Arad se plâng că vând mai puţine ţigări

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite