Schismă în Biserica Evanghelică Lutherană, unde un preot şi-a alungat enoriaşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Tothpal Bela a eliminat 63 de enoriaşi din Biserica Roşie. Scandalul fără margini în care este implicat preotul Bisericii Roşii îşi pune amprenta peste enoriaşii parohiei.

Biserica Lutherană, Biserica Roşie aşa cum este ea cunoscută de arădeni, are acum lacătul pe uşă pentru 63 de membrii. Motivul excluderii din parohie este pus pe plângerile depuse de aceştia la Tribunalul din Arad împotriva preotului Bela.

„Conform legilor noastre, după scandalul în care este implicat Tothpal Bela, acestuia i-a fost retras dreptul de a oficia slujbe religioase. Cu toate acestea, 63 de enoriaşi s-au trezit cu decizii prin care au fost anunţaţi că le-au fost suspendate drepturile atât cele reale, cât şi cele imaginare în cadrul parohiei”, spune Ştefan Konyelicska, de 81 de ani, unul dintre cei excluşi.


Război în numele religiei

Acesta povesteşte că în ceea ce-l priveşte pe dânsul, problemele cu Tothpal Bela au pornit în urmă cu patru ani. „În 2006 fostul preot Tothpal Bela a început divergenţele cu mine, când mi-a trimis o scrisoare în care mă acuza că eu încerc să-i întorc pe oameni împotriva lui”, mărturiseşte Konyelicska.

image

În decizia respectivă, enoriaşii excluşi sunt acuzaţi de „acte care ameninţă integritatea şi suveranitatea Parohiei, care împiedică libera practică a religiei conform legislaţiei în vigoare precum şi dreptul la neîngrădită dispunere de proprietăţile private ale Parohiei de către organele abilitate în acest sens”.

Afaceri în sutană: preot acuzat de „furtul” bisericii

„Cei 63 de membrii au formulat o cerere de intervenţie în instanţă împotriva preotului, astfel că acesta a luat decizia ca ei să fie excluşi. Ba chiar mai mult de atât, acesta îi acuză de tot felul de lucruri, că s-au unit într-o organizaţie ocultă sau că au ca scop vânzarea în străinătate a bunurilor parohiei”, a declarat în această dimineaţă Mihai Paşca, avocatul Bisericii Lutherane. Avocatul preotului cercetat pentru delapidare a declarat că lucrurile trebuie tranşate de instanţă.

„Noi nu dorim să comentăm aceste acuzaţii. Avem procese în instanţă care să soluţioneze diferendul dintre Tothpal Bela şi Episcopie”, spune avocatul Lucian Dichiş.


63 de enoriaşi s-au trezit cu decizii prin care au fost anunţaţi că le-au fost suspendate drepturile.
Ştefan Konyelicska, enoriaş

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite