Afaceri în sutană: preot acuzat de „furtul” bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bela Tothpal este de negăsit, în timp ce poliţiştii îl cercetează pentru delapidare. El este acuzat că şi-a însuşit biserica pe care o păstorea, dar şi spaţiile comerciale pe care Episcopia Luterană le are în grijă.

Biserica Luterană, Biserica Roşie aşa cum este ea cunoscută de arădeni, are acum lacătul pe uşă. Credincioşii nu au mai putut venit la slujbă după ce preotul Bela Tothpal, printr-un contract de uzufruct, întins pe 29 de ani, şi-a însuşit lăcaşul de cult şi câteva spaţii comerciale ce aparţin bisericii.
„Am descoperit că Biserica Roşie şi Palatul Luther nu mai sunt în patrimoniul bisericii în urma constituirii uzufructului. Există şi o societate ce aparţine rudelor preotului şi care încasează chiriile”, a explicat Mihai Paşca, avocat Episcopia Luterană.

Episcopia luterană a aflat de afacere după ce toate tranzacţiile fuseseră gata şi a reuşit doar să îl suspende pe părinte. „Demiterea sa a fost decisă în cadrul comisiilor disciplinare generale şi protopopiale”, a declarat  Atilla Feher prim consilier Episcopia Luterană. Nici enoriaşii dar nici noul preot numit nu mai pot intra în biserică pentru slujbe. “În momentul de faţă, nu avem voie să intrăm în Biserica Roşie şi nu avem nici casă parohială”,  susţine Istvan Iacob, preotul înlocuitor.

Preotul nu comentează

 „Noi nu dorim să comentăm aceste acuzaţii. Avem procese în instanţă care să soluţioneze diferendul dintre Tothpal Bela şi Episcopie”, spune avocatul Lucian Dichiş. Avocatul  preotului mai susţine şi că clientul său are dreptul să slujească în continuare.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite