Sfatul dresorului de câini: „Nu fugim, e cea mai mare greşeală“. Citeşte minighidul de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Selegean, dresor de câini şcolit de Ministerul de Interne,  spune că pentru a scăpa de muşcătura unui maidanez trebuie să cunoaştem, în primul rând, comportamentul câinilor. Autorităţile din Alba Iulia estimează că oraşul este populat de aproximativ 400 de maidanezi.

Dan Selegeam este dresor de câini în cadrul IPJ Alba. Specialistul ne-a dezvăluit un minighid de apărare în situaţiile în care ajungem faţă în faţă cu un câine agresiv. Dresorul susţine că trebuie căutate mai întâi cauzele care duc la apariţia comportamenului agresiv.

.„În primul rând se datorează respingerii noastre. Au fost cazuri în care oamenii au fost muşcaţi de câinii de pe stradă, aşa că şi-au atras un val de antipatie. Pot fi şi factori de mediu, cum ar fi căldura excesivă, o înfometare îndelungată. Pot fi câini carte au un temperament agresiv, mai ales liderii de grup“, susţine Dan Selegean, desor de câini, în cadrul IPJ Alba.

Coada ridicată şi mârâitul, semne de agresivitate

Ca să ne putem apăra, trebuie, în primul rând să ştim care este comportamentul patrupedelor atunci când vor să muşte şi când doar atenţionează. Semnalele de agresivitate sunt multe, dar clare. Dresorii susţin că o coadă ridicată, un mârâit ameninţător, o atitudine, chiar o privire ameninţătoare, sunt semne clare de agresivitate.

„Este interzis, nu se recomandă în niciun caz să ne întoarcem să fugim, e cea mai mare greşeală. Apoi, nu schiţăm niciun gest de agresiune împotriva lui. În cele mai multe cazuri, dă semnalul şi celorlalţi câini din haită, care de obicei înconjoară victima“, a subliniat Selegean.

Şi lătratul patrupedelor poate să scundă mai multe aspecte, Câinele poate să latre de bucurie, sau să te avertizeze, sau pur şi simplu cerşeşte ceva de mâncare.

Un semnnal clar că un câine vrea să te atace este atunci când îţi apare în faţă ameninţător, cu o privire deosebit de fixă. „ Dacă vedem că vine hotărât să ne atace şi este doar unul, putem să-l privim fix şi chiar să facem doi-trei paşi spre el. În cele mai multe situaţii cedează, este descumpănit, se va întoarce şi va fugi. Dacă este vorba de o haită nu se recomandă să mergem continuu. Dacă v-aţi oprit, câinii încep să îşi facă strategia de atac“, a mai spus Dan Selegean.

Alcoolicii şi oamenii străzii, „clienţi“ fideli ai maidanezilor.

Dresorul susţine că  agresivitatea câinelui este nativă şi poate fi declanşată de factori precum: căldura, zgomotul, perioadele de reproducere. Printre cei„vizaţi“ de maidanezi se numără şi biciciştii. Specialiştii pun situaţia pe mişcarea bruscă care este cel mai puternic excitant pentru un câine, ce îi declanşează instinctual de vânător. Cu muşcături se pot alege şi oamenii străzii şi cei care consumă alcool în exces. În primul caz mirosul neplăcut pe care-l emană cerşetorii, amestecat cu adrenalină îi declanşează câinelui instinctual agresiv.

„Dacă vorbim de cei care consumă alcool în exces, aceştia au un mers nu tocmai echilibrat şi produc mişcări bruşte. Apoi, din cauza stării bahice, mai aruncă cu un băţ sau îi provoacă pur şi simplu“, a mai explicat dresorul.

Una dintre regulile de aur spune că nu trebuie să-i lovim pe câinii abandonaţi pe străzi. „Dacă o haită te atacă din trei părţi, e cam greu să te aperi, nu suntem Jackie Chan. Cea mai bună apărare este atitudinea noastră. Ideal ar fi să evităm să trecem prea aproape de o haită de câini şi mai ales să nu-i provocăm.. În niciun caz nu trebuie să-i lovim cu bâta sau cu piatra. Dacă-l lovim pe unul, ne muşcă ceilalţi din spate. Ca atare eu zic să-i lăsăm în pace pe toţi“, a încheiat Selegean.

Veterinarii susţin că singura soluţie  prin care se elimină comportamentul agresiv este sterilizarea .„Câinii devin agresivi când duc lipsă de hrană şi în timpul perioadelor de reproducere. Vina este şi a oamenilor de la curţi, care-i lasă hoinari pe străzi. Eu recomand sterilizarea căţelelor înainte de prima naştere, pentru că înmulţirea lor este geometrică, căţelele nasc de două ori pe an. Un singur animal poate să dea naştere la 12 pui.   Se evită astfel aşa numitele nunţi pe străzi şi agresivitatea din timpul împerecherii“, a spus veterinarul Ingrid Mehnert.

153 de persoane, victime ale câinilor fără stăpân

Datele prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Alba arată că de la începutul anului,în judeţ, au fost muşcate de câinii vagabonzi 153 de persoane. Cele mai multe victime au fost minori.

Pe de altă parte, nu se cunoaşte numărul exact al maidanezilor de pe străzi. „Nu putem avansa o cifră exactă. Ştim că în acest an am ridicat de pe străzi 160 de câini comunitari. Cel mai probabil, pe lângă aceştia, ar mai fi vreo 350 pe străzi. Sesizări am avut din toate zonele oraşului, noi ridicăm şi din gospodăriile populaţiei, cu condiţia să fim anunţaţi. Am avut situaţii când am găsit pe străzi chiar şi câini lup“, a spus Ioan Vodă, şeful Poliţiei Locale Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite