UPDATE Şantaj, arme şi droguri în dosarul „Betoniere pentru arabi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţii la ieşirea din sediul Curţii de Apel
Inculpaţii la ieşirea din sediul Curţii de Apel

Membrii grupării care a prejudiciat cu un milion de euro mai multe firme de leasing recurgeau la ameninţări pentru a-şi acoperi faptele. Motivarea judecătorilor de la Tribunalul Alba, care au dispus marţi arestarea preventivă a nouă membri ai unei grupări infracţionale acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dezvăluie pe larg modul de acţiune al inculpaţilor.

Citiţi şi

Nouă bărbaţi arestaţi de Tribunalul Alba pentru înşelăciune de un milion de euro

UPDATE ora 17.00: Curtea de Apel Alba Iulia a respins, astăzi, ca nefondate recursurile formulate de cei şapte inculpaţi. Prin urmare, bărbaţii vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv.

Liderii reţelei erau Constantin Grigore, Constantin Răcean şi Vasile Dancu, ajutaţi de cetăţeanul arab Saleh Hassan. În cursul anului 2009, aceştia au preluat trei societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor şi al transporturilor, fără datorii la stat. Ulterior, firmele erau cesionate unor persoane fără adăpost, iar cu ajutorul lor erau prejudiciate firme de lesing.

Arme şi droguri în locuinţe

Pentru a-şi acoperi faptele, inculpaţii recurgeau deseori la şantaj şi ameninţări, se mai arată în motivarea judecătorilor. La un moment dat, chiar au ocupat o stradă din Sibiu, pentru a împiedica reprezentanţii firmei de leasing să recupereze un autovehicul obţinut în mod ilegal. Pe lângă aceste fapte, membrii grupării vor fi cercetaţi şi într-un alt dosar, după ce la percheziţiile domicilare, poliţiştii au descoperit arme şi droguri.

Conform motivării judecătorilor de la Tribunalul Alba, persoanele alese să ocupe funcţiile de administratori ai firmelor „acceptau să folosească instrumente de plată fără acoperire sau să-i împuternicească pe cei care au constituit gruparea să efectueze diverse afaceri nelegale în numele societăţilor pe care le administrau şi executau ordinele acestora“. Folosindu-se de bonitatea firmelor patronate de boschetarii amăgiţi cu promisiuni în bani, inculpaţii au reuşit să obţină cumpărarea în leasing sau închirierea unor autovehicule sau utilaje evaluate la zeci de mii de euro fiecare.

Blocaj pe stradă ca în filme


În septembrie 2009, Constantin Grigore şi Vasile Dancu au închiriat două autobasculante Scania de la o firmă, afirmând că le vor folosi pentru lucrări la construirea unei autostrăzi. Autovehiculele au fost vândute imediat la mai puţin de jumătate din valoare. Maşinile erau demontate şi vândute unor clienţi din Siria, Irak sau Libia. Preţul de piaţă al unei autobasculante este de 65.000 de euro.

image

„Un alt mod de operare îl reprezenta determinarea administratorilor unor societăţi comerciale care deţineau în leasing astfel de utilaje sau autovehicule să colaboreze cu ei, pentru a frauda firma de leasing“, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Astfel, în luna decembrie 2009, gruparea a preluat, în leasing, de la o societate comercială, în schimbul a 210.000 euro, şapte betoniere MAN şi două autopompe pentru beton. O betonieră MAN costă aproximativ 50.000 de euro, în timp ce o autopompă de beton se vinde cu 125.000 de euro.

Toate cele nouă utilaje au fost valorificate de inculpaţi în ţări arabe, la preţuri cu 30% sub valoarea de piaţă. Valoarea totală a pagubei este de un milion de euro, au apreciat anchetatorii.

Au cerut eliberarea

Adrian Cherciu, Nicolae Cosmin Grigore, Vasile Marius Grigore, Saleh Hassan, Robert Dumitru Nicolae, Cristian Bogdănel Niţu şi Constantin Grigore, arestaţi în urmă cu două zile, au fost prezentaţi azi judecătorilor de la Curtea de Apel Alba, unde a fost judecat recursul depus împotriva măsurii arestării preventive.

Ceilalţi doi membri ai reţelei, Vasile Dancu şi Constantin Răcean, au primit mandate de arest în lipsă, întrucât se află în Mauritania. Cu toţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi şantaj.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite