UPDATE Preşedintele Traian Băsescu în vizită la Roşia Montană. Susţinătorii şi opozanţii proiectului s-au îmbrâncit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Traian Băsescu, a venit luni la Roşia Montană unde participă la întâlniri cu reprezentanţii comunităţii locale.

UPDATE 17.00 Preşedintele Agenţiei de Protecţie a Mediului, Nagy Iosif, şi-a dat demisia luni. Ministrul Laszlo Borbely a acceptat-o şi l-a propus în loc pe Abos Gabor. Click aici pentru mai multe detalii

UPDATE 14.30 La ieşirea de la discuţii a reprezentanţilor ONG-urilor, au avut loc noi îmbrânceli cu susţinătorii proiectului care au început să huiduie, fiind necesară, din nou, intervenţia jandarmilor.

UPDATE 14. 10 Băsescu: Din '97 proiectul stă îngropat din cauza laşităţii oamenilor politici

Traian Băsescu a declarat, la Roşia Montană, că proiectul trebuia să înceapă din 1997, dar "laşitatea" oamenilor politici a împiedicat acest lucru.

"Este esenţial ca Guvernele să ia deciziile care trebuie. În primul rând, ce trebuie este să scăpăm de ce vedeţi aici. Dacă aţi filmat, ar fi extraordinar să daţi la televizor. Să înţeleagă românii ce dezastru ecologic este acum aici la Roşia Montană. În al doilea rând, orice ţară care are resurse le foloseşte pentru cetăţenii săi. În al treilea rând, aceste resurse creează locuri de muncă. Nu sunt adeptul laşităţii instituţionale.

image

De dragul de a fi mângâiat pe creştet de un ONG vocal, de o televiziune mai mult sau mai puţin naţională sau antinaţională, poate interveni şi laşitatea. Şi am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din '97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare", a declarat şeful statului.

image

Întrebat de către jurnalişti dacă şi premierul Emil Boc este laş, Traian Băsescu a răspuns: "Vă fac laşi şi pe dumneavoastră toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi şi să spuneţi cinstit ce este aici, tot ce ascundeţi, realitatea de la Roşia Montană: poluarea şi afectarea gravă a mediului, ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştrii cu soluţiile, dar toţi s-au ferit".

UPDATE, ora 13.45

Traian Băsescu a ajuns la cariera fostei exploatări miniere de la Roşia Montană, din masivul Cârnic, unde Dragoş Tănase, director general al Roşia Montană Gold Corporation, i-a făcut o prezentare succintă a proiectului: ce presupune, câte locuri de muncă va crea. După ce reprezentanţii RMGC i-au prezentat date despre proiect, Traian Băsescu a declarat „Susţin proiectul încă de când am auzit de el. Trebuie luată o decizie cât mai repede, sunt pentru demararea investiţiei de la Roşia Montană“, a declarat preşedintele.

image

Băsescu a ajuns apoi la primărie, unde a fost întâmpinat de circa 400 de susţinători ai proiectului, majoritatea angajaţi ai RMGC, care au purtat pancarte cu lozinca „Vrem să muncim“ şi „Vrem minerit“. Pe de altă parte, opozanţii proiectului minier au huiduit şi au strigat "Hoţii", iar pentru a se evita un conflict între cele două tabere au intervenit jandarmii.

Sosirea preşedintelui Băsescu la Roşia Montană este programată pentru ora 10.30. Programul va cuprinde întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii, ai administraţiei locale şi cu cei ai companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Ultima vizită a preşedintelui la Roşia Montană a avut loc în anul 2009. Recent, Traian Băsescu s-a exprimat public pentru demararea proiectului minier iniţiat de RMGC.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite