Oficiul Judeţean de Cadastru Alba, paralizat de protestul salariaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua grilă de salarizare iscă nemulţumiri şi proteste în rândul angajaţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba care de două zile refuză să îşi reia munca. Nicio cerere nu este înregistrată sau prelucrată de angajaţi.

Citiţi şi: Piaţa imobiliară blocată de protestul angajaţilor de la Oficiul de Cadastru Alba

Aproximativ 30 de salariaţi din cei 71 din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba au protestat, în această dimineaţă, pe holurile instituţiei. Ei au cerut să li se achite restanţele salariale şi să fie anulată hotărârea potrivit căreia angajaţii instituţiei devin funcţionari publici sau personal contractual, ceea ce duce la reducerea semnificativă a salariului.

Contractul colectiv de muncă al salariaţilor a încetat pe 10 aprilie, iar de atunci o parte dintre angajaţi nu se mai regăsesc în grilă. „Noi, ca asistenţi registratori de carte funciară nu mai suntem asimilaţi niciunde. Practic orice semnăm o facem ilegal“, a spus Alexandra Josan, salariat la OCPI Alba.

image

„Nu ne-au dat salariile de pe luna martie. Mâine este ziua de bani, iar grila care a venit aduce salarii mai mici cu 50-60 la sută, plus reducerea care se va face cu 25 la sută pentru toţi bugetarii“, susţin protestatarii.

Fără perspective

Cu toate că mâine este ziua de salariu, nici angajaţii, nici conducerea nu au certitudinea că vor primi banii. „Nu avem state de plată şi nu ne-a venit nimic concret cu privire la salarii. Din câte se pare, dacă vor fi alocate fondurile de salarii, plata se va face după noua grilă de salarizare“, a spus Cornelia Baba, directorul OCPI Alba. Noua grilă de salarizare este principalul motiv care a iscat protestul spontan al angajaţilor. Un salariat cu studii superioare, care câştiga lunar 2.200 de lei, va ajunge la un salariu de 1.300 lei.

„Nu mă solidarizez cu ei“

Salariaţii fără studii superioare stau cel mai rău. „Sunt angajată de 15 ani. De la 1 iunie, dacă se scade şi 25 la sută o să am sub 500 lei. Mă umilesc părinţilor mei pensionari ca să pot trăi“, a afirmat Cornelia Pădurean, de 41 ani, asistent registrator.  

În luna martie salariaţii OCPI Alba au avut salarii cu 25 la sută mai mici. „Este unul dintre motivele care a stat la baza nemulţumirii angajaţilor. Nu s-au primit fondurile de salarii pentru concedii de odihnă şi boală, iar pentru a împăca pe toată lumea am tăiat 25 la sută din salarii“, a spus Cornelia Baba, directorul OCPI Alba. Aceasta susţine că angajaţii desfăşoară protestul fără voia conducerii.

image

„Vom face o adresă către toţi angajaţii să intre în legalitate cu greva. Nu mă solidarizez cu ei momentan. Nu ştiu ce voi face din iunie, când un asistent registrator va ajunge la salariul minim pe economie“, a completat directorul OCPI Alba. Funcţionarii au spus că, dacă revendicările nu le vor fi îndeplinite, vor continua protestul şi în zilele următoare.

„Am venit să depun o cerere pentru eliberarea unui extras de carte funciară. Nu am reuşit pentru că nu se lucrează cu publicul.
Nicoale Avram, de 39 de ani, din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite