Medici şi pacienţi din Alba controlaţi la concedii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele vor continua şi în acestă săptămână. Mai multe firme din judeţ au solicitat Casei de Asigurări Alba verificări la domiciliul angajaţilor aflaţi în concediu medical.

CITEŞTE ŞI:

Braşov: Şapte medici, amendaţi de Poliţia concediilor medicale

Casa de Asigurări de Sănătate Alba a centralizat numărul de pacienţi şi zile de concediu acordate în luna aprilie a acestui an. Din raportări reiese că au fost în concediu medical 2.023 de pacienţi, care au primit în total 17.942 de zile de concediu. CAS Alba a început să verifice şi modul în care medicii acordă concediile. Echipa de control a instituţiei a constatat că o parte din medicii de familie sau medicii specialişti nu au completat corespunzător documentaţia medicală.

Sancţiuni şi amenzi

Au fost controlaţi 31 de medici. La 15 dintre ei s-au constatat nereguli. „Cei mai mulţi nu aveau ataşate adeverinţele de la angajator în care se specifică de câte zile de concediu medical a mai beneficiat pacientul în  acest an. Unii nu au completat corespunzător formularele iar alţii nu au solicitat declaraţia pacienţilor, conform căreia bolnavii vor rămâne la domiciliu. Pentru aceste nereguli cinci medici au fost sancţionaţi şi 10 au primit amendă de 5.000 de lei fiecare“, a spus Gheorghe Ştef, preşedintele CAS Alba.

Controalele vor continua şi în acestă săptămână. La solicitarea angajatorilor CAS Alba poate face verificări şi la domiciliul angajatului pentru a constatat care este situaţia reală. „Sunt  firme din Alba care ne-au solicitat să verificăm concediile pentru unii dintre angajaţii lor. Angajatorii trebuie să ni se adreseze la momentul la care angajatul a intrat în concediu medical. Aceste controale trebuie făcute în timp real pentru a avea eficienţă“, a mai spus Gheorghe Ştef.

Zile de concediu pentru sarcină şi lăuzie

Datele centralizate pe luna aprilie arată că cele mai multe concedii au fost acordate de medicii de familie  pentru sarcină şi lăuzie, urmate de concediile pentru boală obişnuită şi concediile pentru urgenţe. „Practic cele mai multe concedii sunt acordata pentru sarcină şi lăuzie. Femeile au dreptul pre şi post natal la 112 zile de concediu. Medicii care au în evidenţă femei tinere au eliberat deci mai multe concedii. Suspiciuni apar acolo unde se acordă multe zile pentru îmbolnăviri obişnuite“, a explicat preşedintele CAS Alba.

Controalele nu sunt apreciate de medicii de familie care cred că se poate ajunge în cealaltă extremă. „Se poate ca medicii de familie să se simtă timoraţi de aceste verificări drastice şi să trimită pacienţii la medicii specialişti pentru concedii de teamă de nu a geşi formularele şi de teama amenzilor“, a spus preşedintele Colegiului medicilor de familie George Haber.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite