Alba Iulia: UPDATE Primăria ezită, drujbele taie copaci în Cetate. Primele reacţii ale primarului Mircea Hava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Mircea Hava a declarat astăzi, în prima ieşire oficială de la declanşarea scandalului, că, încă, nu s-a decis câţi copaci vor fi tăiaţi. Arhitectul proiectului, Lăncrănjan Franchini, susţine că noua piaţa va fi „umanizată“ cu verdeaţă, mobilier urban şi zone de şedere.

UPDATE 2: Declaraţii arhitectul Lăncrănjan Franchini: „Trebuie să înţelegem că acest parc nu este situat undeva între blocuri şi că are o valoare istorică. Vestigiile ce se pot adăposti sub pământ, trebuie valorificate iar toată lumea a fost de acord cu varianta acestei pieţe urbane. Vom începe lucrările cu nişte fâşii de analiză, vom vedea ce se ascunde acolo şi abia apoi vom avea varianta finală a modului în care va arăta locaţia. Avem un proiect avizat, iar conform procedurilor specifice pentru zonele istorice, lucrările se desfăşoară pe etape.

Trebuie să fim realişti, avem nişte termene de respectat. În toate pieţele din Europa din zonele istorice, sunt puse în valoare vestigiile din aria respectivă. E foarte importantă şi vegetaţia care va rămâne sau se va planta. În viziunea în care se va opta pentru o piaţetă total pavată nu va exista nicio şansă să se păstreze vreun copac“.

UPDATE 1: Declaraţii Mircea Hava: „De parcul Custozza nu se atinge nimeni până nu vom avea cercetarea istorică. În momentul în care vom avea acest studiu, împreună cu Ministerul Culturii, vom analiza din nou proiectul. Până atunci nu ştim nimic sigur.

Conform primei variante, dacă se vor descoperii vestigii istorice deosebit de importante, acestea vor fi puse în valoare iar parcul va dispărea. Cea de-a doua variantă, după invetarul pe care l-am făcut, ar presupune păstrarea unui număr de 23 de copaci, majoritatea acestora ar fi castani şi câţiva tei. Este vorba despre copacii care au tulpina dreaptă, care arată bine din punct de vedere estetic.

Aceştia ar putea fi păstraţi în anumite zone şi în funcţie de ei amenajat parcul. Restul copacilor vor fi tăiaţi, sunt sălcii şi salcâmi, în locul lor se vor pune alţi arbori şi arbuşti şi se va remodela toată zona. 

Nimic nu este sigur, spre exemplu în zona şanţurilor, datorită modificărilor survenite pe parcurs, faţă de proiectul iniţial, s-a modificat în jur de 20 la sută. Tot timpul există lucruri imprevizibile în zonele istorice. Avem posibilităţi, avem şi banii, sper ca vremea să ne permită ca săptămâna viitoare cei responsabili să demareze cercetarea.

Vrem pentru Alba Iulia o zonă în care să vină cât mai mulţi turişti iar cetăţenii să se simtă bine. În Cetate accesul maşinilor va fi restricţionat, vor fi puse bariere iar intrarea se va face pe bază de card pentru cei care locuiesc sau muncesc în acest perimetru sau firmele care-şi desfăşoară activitatea aici.“

Primăria Alba Iulia a făcut astăzi, oficial, primele declaraţii în scandalul provocat de tăierile de copaci din Cetate.

Primarul Mircea Hava şi arhitectul Lăncrănjan Franchini au prezentat situaţia din punctul de vedere al institituţiei care a demarat proiectul de modernizare a străzilor din Cetate şi al Parcului Custozza.

Tăierea copacilor, pe baza unor studii

Atât Hava cât şi Franchini au declarat că nu este luată o decizie finală în ceea ce priveşte sorta copacilor din Parcul Custozza. „Ce avem la ora actuală este doar o propunere. Vom face un studiu şi vedem câţi copaci tăiem. Vom planta pomi mari, dar cu talia şi coronamentul care să permită să se vadă clădirile din jur“, a spus primarul Mircea Hava.

Acesta a completat că în privinţa arborilor tăiaţi pe strada Mihai Viteazul nu a existat altă soluţie având în vedere că drumul va fi lărgit. „Peste tot se taie copaci atunci când se fac astfel de lucrări. Avem solicitări de la Arhiepiscopia Catolică pentru a tăia copacii ca să se vadă mai bine clădirea. Vom vedea ce vom face şi în această zonă“, a completat Hava.

Copaci seculari de lângă Catedrala Romano-Catolică tăiaţi astăzi. Foto Călin Govoreanu:

image
image

Arhitectul Lăncrănjan Franchini a afirmat că soluţia aleasă în privinţa Parcului Custozza este amenajarea unei pieţe urbane „umanizate“. „Va fi o piaţă completată cu verdeaţă, mobilier şi zone de şedere, care va valorifica monumentele şi clădirile. Nu putem spune acum ce se va întâmpla cu copacii. Totul se realizează în etape în funcţie de studiile realizate şi de evoluţia şantierului“, a declarat arhitectul Franchini. Proiectul cu care s-a plecat „la drum“ în acest proiect prevede tăierea tuturor celor 158 de copaci şi plantarea unor arbuşti ornamentali.

Vom reveni cu amănunte suplimentare din conferinţa de presă organizată astăzi la Primăria Alba Iulia

Defrişările din Cetate continuă. Garda de Mediu a cerut marţi oprirea tăierilor de copaci

Garda de Mediu verifică legalitatea tăierilor din Cetate. 158 de copaci dispar din Parcul Custozza

VIDEO Copaci seculari smulşi din rădăcină în zona Parcului Custozza. Muncitorii i-au "îmbrâncit" cu buldozerul pe protestatari

Aşa arată suprafaţa verde în prezent, în Cetate, în zona Custozza:

image

Aşa va arăta parcul potrivit proiectului Primăriei:

image
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite