Alba Iulia: Garda de Mediu verifică legalitatea tăierilor din Cetate. 158 de copaci dispar din Parcul Custozza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii de la Garda de Mediu au solicitat Primăriei documente pentru a putea spune dacă a fost respectată legea. Proiectul prevede tăierea a 158 de copaci din parc şi plantarea a aproximativ 40 de arbuşti ornamentali. În toată Cetatea ar urma să fie plantaţi 760 de arbori şi arbuşti.

Garda de Mediu Alba a iniţiat o anchetă privind respectarea legislaţiei de către Primăria Alba Iulia în privinţa tăierii copacilor din Cetate. Instituaţia nu are nevoie de acord de mediu dar trebuie să respecte reglementări specifice în ceea ce priveşte planul de urbanism.

Se taie toţi copacii din parc

„La momentul la care s-a depus proiectul, în februarie 2009, nu era nevoie de acord de mediu. În 2010 s-a schimbat legislaţia, care prevede existenţa unor acte de reglementare. Verificăm dacă aceste acte sunt în regulă. Documentaţia este foarte stufoasă. Am solicitat astăzi Primăriei documente suplimentare pentru a putea lua o decizie“, a afirmat Rosa Komaroni, comisarul şef al Gărzii de Mediu.

image

Proiectul Primăriei completat cu spaţiile verzi. Copacii sunt punctele verzi de pe schiţă

Potrivit planurilor din proiect toţi cei 158 de copaci din parcul Custozza vor fi tăiaţi, iar în locul acestora vor fi plantaţi aproximativ 40 de arbuşti ornamentali. Aceşti vor fi plantaţi în apropierea Sălii Unirii şi în zona parcărilor de pe margine. De asemenea, vor mai exista două spaţii verzi, care, însă, vor avea o suprafaţă redusă.

Aproximativ 80 la sută din actualul parc va fi pavat. În total, cu plantările de pe străzile adiacente parcului numărul copacilor şi arbuştilor va fi de 171. În proiect se prevede ca în toată Cetatea să fie plantaţi 760 de arbori şi arbuşti. Reprezentanţii Primăriei susţin că lucrările se desfăşoară în legalitate.

image

„Există toate autorizaţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor. Sunt anumite specii de arbori, spre exemplu cum este nucul, pentru care este nevoie de autorizaţie specială de tăiere, dar în zona Parcului Custozza nu există aceste specii de copaci, în consecinţă nu este nevoie de autorizaţie de mediu“, a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Majoritatea arborilor din parcul Custozza sunt tei şi castani.

Primaria va organiza in cursul acestei saptamani o conferinta de presa in care vor fi prezentate detalii ale proiectului ce vizeaza Parcul Custozza si o simulare 3D a zonei, asa cum va arata dupa finalizarea lucrarilor.

Descoperiri arheologice

Arheologii care verifică desfăşurarea lucrărilor au realizat primele descoperiri. Este vorba despre ziduri din perioada romană, în apropierea Porţii a III-a. „Nu ne aşteptăm la descoperiri importante pentru că se sapă pe locul unde au existat vechile drumuri austriece. Se coboară la nivelul de călcare din secolul XVIII. Ce s-a descoperit la Poarta a III-a poate fi pus în valoare chiar în viitorul drum“, a afirmat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii.

image

Opozanţii proiectului nu renunţă la acţiunile de protest. Ieri după amiază a existat un incident, între câţiva tineri şi şoferul unui buldozer. Acesta din urmă a încercat să îi lovească pe protestatarii care apărau un copac cu lama utilajului.

Pentru astăzi, la ora 20.00, este anunţată o nouă întâlnire a tinerilor în incinta parcului. De asemenea, vineri între orele 12.00 - 14.00 va fi organizat un "lanţi viu" în jurul parcului la care sunt invitaţi să participe locuitorii oraşului care doresc păstrarea copacilor.

Citiţi şi:

VIDEO Copaci seculari smulşi din rădăcină în zona Parcului Custozza. Muncitorii i-au "îmbrâncit" cu buldozerul pe protestatari

VIDEO Celulă de criză pentru salvarea Parcului Custozza din Alba Iulia. Scrisoare deschisă: „Adio oraş, adio Cetate“

Salvaţi Parcul Custozza. Copacii sunt păziţi pentru a nu fi tăiaţi de muncitori

Centrul istoric al Cetăţii va fi reabilitat. Parcul Custozza se transformă în piaţetă publică

Asociaţia Alba Verde, iniţiatoarea protestelor împotriva distrugerii parcului, a făcut public astăzi un comunicat de presă intitulat „Dreptul la Cetate“, adresat aleşilor locali din municipiul Alba Iulia:

„Asociaţia Alba Verde este un ONG care a început un protest civic cu caracter apolitic în privinţa implementării unui proiect arhitectural care nu respectă identitatea actuală a Parcului Custozza, parte importantă din cetatea Alba Iulia şi care nu ia în considerare nevoile albaiulienilor.

Începând cu anul 1998, membri ai Asociaţiei Alba Vede au iniţiat proiecte pentru a atrage atenţia asupra unor pericole în legătură cu traficul de maşini pe sub Poarta a III a, dacă va aduceţi aminte, sau alte proiecte mai recente cu propuneri pentru a integra cetatea în viaţa oraşului. Aceste demersuri vin din ataşamentul nostru faţă de cetate ca simpli cetăţeni care apreciază, ca şi dumneavoastră, potenţialul cultural şi turistic al oraşului şi care sunt mândri că s-au născut în acel oraş.

Considerăm că este o datorie morală să ne exprimăm dezacordul asupra acestui proiect arhitectural care va aduce un mare dezechilibru între zona construită şi vegetal în cetate. Pentru a fi mai concreţi, bilanţul teritorial arată  că actualemente există 14,34% vegetaţie iar în urma amenajării vor fi 2,34 %.

Prin acest comunicat de presă, membrii Alba Verde solicită în numele persoanelor care au semnat petiţia on line un dialog cu societatea civilă şi profesionişti (urbanişti, arhitecţi, peisagişti, sociologi din localitate dar şi din organismele profesionale din ţară) pe tema amenajării Parcului Custozza. Un asemenea demers trebuie întreprins în cel mai scurt timp, date fiind constrângerile pe care le impune implementarea unui proiect cu finanţare europeană, de care suntem conştienţi.

În viziunea noastră şi a multor albaiulieni acest proiect se cere adaptat nevoilor locuitorilor astfel încât să respecte identitatea locului şi să păstreze atmosfera existentă echilibrată între vegetal şi zona construită. De asemnea, am dori să semnalăm faptul că arborii din jurul Catedralei Romano-catolice fac şi ei parte din identitatea oraşului ca şi peisaj cultural, fiind numeroase tablourile în care ei apar ca loc specific pentru Alba Iulia.

Pentru aceasta este necesară stoparea lucrărilor de defrişarea a vegetaţiei din zona Parcului Custozza. În calitate de cetăţeni ai oraşului Alba Iulia, ne dorim să participăm la luarea deciziilor privind proiectele ce se derulează în cetate pe baza consultărilor publice. Dorim să vă informăm că petiţia on line a strâns peste 1.826 de semnături iar acest lucru subliniază nevoia de spaţiu verde în oraş.

Miki Branişte, Dan Agrişan“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite