Indemnizaţii de lux pentru 15 mame din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţ sunt 4.048 de persoane în concediu de îngrijirea copilului. Alte 162 de persoane primesc stimulente pentru că s-au întors la serviciu înainte de încheierea perioadei de concediu.Un număr de 15 mame din Alba primesc indemnizaţia maximă de creştere a copilului, în valoare de 4.000 de lei.

CITIŢI ŞI:

Indemnizaţie de mămică de lux: 4.000 de lei pe lună!

Cele mai multe dintre mamele care primesc indemnizaţia maximă au lucrat la firme private sau în sistemul bancar. De asemenea, o parte dintre mamele care iau mai mulţi bani pentru creşterea copilului au avut contracte în străinătate, astfel că valoarea indemnizaţiei pe care o primesc a fost calculată la cursul valutar din ziua depuneri cererii.

Avantaj pentru angajatele băncilor

În cele mai multe cazuri, indemnizaţia de creştere a copilului abia le ajunge mamelor pentru a cumpăra laptele praf, scutece sau câteva hăinuţe, care oricum trebuie schimbate aproape lunar. În judeţul Alba sunt, însă, şi mame care nu au astfel de griji, întrucât beneficiază de indemnizaţia maximă. „15 iau venitul maxim de 4.000 de lei, dar sunt şi altele care iau sume destul de mari, între 2.500 şi 3.500 de lei. Cele mai multe au lucrat la firme private sau în sistemul bancar, unde salariile au fost mai mari“, a explicat Irina Borza, director interimar al Agenţiei de Prestaţii Sociale Alba.

„Pot să îi ofer totul copilului”

Sume mai mari primesc şi mamele care au avut două sau mai multe servicii. Profesoara Elena Galdea (29 de ani), care a avut şi o altă sursă de venit înainte de a naşte, spune că legea care prevede acordarea a 85% din veniturile impozitate în anul dinaintea naşterii, a fost benefică în cazul ei. „Legea ajută intelectualii, care pot avea mai multe surse de venit. Faptul că primesc 85% din câştigurile mele îmi oferă posibilitatea de a petrece timpul efectiv cu bebeluşul. Pentru mine ar fi fost mai greu să primesc doar 600 lei şi să lucrez, iar bebeluşul nu ar fi primit atenţia pe care i-o ofer acum. Aşa am putut să mă informez în legătură cu viaţa unui copil şi să îi ofer totul, atât din punct de vedere material, cât şi afectiv“, a spus Elena Galdea.

De asemenea, mamele care s-au întors din străinătate, unde au lucrat în baza unor contracte de muncă, primesc indemnizaţii mai mari, a mai explicat Irina Borza.

Indemnizatie, intre 600 si 4000 lei

OUG  nr. 148/2005 a fost modificata de Guvern in sensul ca incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in  cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.

Indemnizaţia se calculează prin aplicarea procentului de 85% asupra veniturilor din ultimele 12 luni înainte de naştere.De această indemnizaţie pot beneficia atât mamele, cât şi taţii, în ultima vreme înregistrându-se tot mai multe cazuri în care bărbaţii aleg să stea, vreme de doi ani, acasă, pentru a avea grijă de copii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite