FORBES 500 MILIARDARI. Cei mai bogaţi miliardari din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai înstăriţi oameni de afaceri din Alba sunt Ioan Popa, Claudiu Necşulescu şi Dorin Mateiu, cu averi însumate de circa 226 de milioane de euro. Ioan Popa este cel mai bogat om de afaceri din judeţ, cu o avere de circa 90 de milioane de euro.

Anul 2010 va fi anul consolidării pentru Transavia, consideră patronul Ioan Popa, care se pregăteşte să treacă de pragul psihologic de 100 milioane de euro. Popa mizează pe o creştere a cifrei de afaceri de peste 10%, care să îi permită depăşirea pragului de 100 de milioane de euro, după cele 95,7 milioane de euro în 2009. Anul trecut, avantajul companiei a constat în faptul că nu a lucrat pe stocuri, toată marfa a fost livrată. Transavia este prezentă atât la intern, cât şi pe piaţa externă.

Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănțean

Grupul Transavia este cel mai mare producător de carne de pui din România, o piaţă de circa 900 milioane de euro, poziţie pe care a dobândit-o în urma preluării Avicola Braşov, în 2007. Cu o producţie de peste 50.000 de tone de carne de pasăre pe an şi o cotă de piaţă de circa 17%, Transavia realizează aproape un sfert din carnea de pasăre produsă în România.

De la Constanţa, pe Târnave

Claudiu Necşulescu este de loc din Constanţa, dar a ajuns să facă vinuri la Târnave. Ca şi alţi oameni de afaceri din industria vinului, debutul în business l-a făcut în comerţ exterior. Vindea animale, cereale, utilaje agricole, mobilă, iar la un moment dat a ajuns la vinuri. Conjunctura l-a făcut să preia, în 1999, împreună cu tatăl său activele fostului IAS Jidvei, plin de datorii.

image

În prezent, cu o producţie anuală de circa 9 milioane de litri de vin, Jidvei se află în topul producătorilor locali cu o gamă largă de vinuri albe, dat fiind şi specificul zonei Târnavelor. În total, investiţiile realizate la Jidvei depăşesc 70 de milioane de euro.

Înnebunit după golf

Dorin Mateiu se numără printre cei mai mari producători de mezeluri din ţară, datorită mărcii Elit, iar unii îl numesc chiar regele Transilvaniei. Anul 2009 i-a adus prima scădere a vânzărilor din istoria companiei. Pentru 2010, se aşteaptă la aceeaşi evoluţie din cauza crizei. Are şi un lanţ de magazine, Elit, precum şi investiţii în domeniul imobiliar, fiind unul dintre acţionarii centrului comercial Mall Alba.

image

În total, afacerile s-au ridicat în 2009 la circa 120 milioane de euro, iar profitul a fost de aproximativ 8,4 milioane de euro. Mai mult de jumătate din venituri, respectiv aproximativ 72 de milioane de euro, au reprezentat contribuţia Elit.

Mateiu se duce lunar de vreo 15 ori la terenul de la Pianu de Jos, situat în apropiere de Alba, unde a construit şi un hotel în apropierea terenului. 


Cei mai bogaţi din Alba

1.    Popa Ioan (53 ani) -  87 - 90 milioane de euro - Industria cărnii - locul 61
2.    Claudiu Necşulescu (48 ani) - 68 milioane de euro - Industria vinului, imobiliare, turism - locul 74
Tot locul 2: Dorin Mateiu (43 ani) - 68 milioane de euro - Industria alimentară, imobiliare - locul 74

Mai citiţi şi:

Miliardarii Iaşiului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite