Alba: Dosarul Romexttera Bank restituit la DNA de Judecătoria Aiud. Patru angajate sunt acuzate că au acordat ilegal credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele au fost acordate la sediul sucursalei din Alba Iulia
Creditele au fost acordate la sediul sucursalei din Alba Iulia

Judecătoria Aiud a pronunţat luni prima decizie în dosarul penal în care patru angajate ale MKB Romexterra Bank SA Alba Iulia şi trei de la societatea comercială Mia Carn SRL Mirăslău au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie.

Patru angajate ale Romexttera Banksunt judecate pentru abuz în serviciu după ce au acordat ilegal 52 de credite Judecătorul de la Aiud a decis restituirea dosarului procurorilor de la Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Sentinţa instanţei de judecată nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Alba. Motivul invocat de magistrat este legat de mai multe excepţii care, în opinia sa, impun refacerea actului de sesizare.

Restituire pentru refacerea rechizitoriului

„Admite excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei, invocată de inculpatele Nichimiş, Vântu şi Şipoş, şi în baza art.300 alin. 2 Cod proc. pen. cu referire la art.263 Cod proc.pen., restituie cauza Parchetului de pe lângă ÎCCJ - DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia, în vederea refacerii rechizitoriului. Respinge ca nefondate excepţiile de nelegală prezentare a materialului de urmărire penală şi de nulitate a urmăririi penale invocate de inculpatele Nichimiş, Vântu şi Şipoş. Asupra excepţiei lipsei calităţii de parte responsabilă civilmente a MKB Romexterra Bank S.A., invocată de aceasta, instanţa se va pronunţa odată cu fondul. Respinge ca nefondate plângerile împotriva măsurilor asiguratorii formulate de partea responsabilă civilmente MKB Romexterra Bank S.A. şi de inculpatele Nichimiş şi Vântu. În baza art. 332 alin. 3 Cod proc. pen. menţine măsurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor aparţinând inculpatelor Nichimiş şi Vântu, şi părţii responsabile civilmente MKB Romexterra Bank S.A.”, se afirmă în minuta deciziei judecătorului din Aiud.

Abuz în serviciu

Patru angajate ale MKB Romexterra Bank SA, Marinela Ramona Nichimiş, Mihaela Carmen Vîntu, Mihaela Barbu şi Stanca Şipoş, au fost trimise în judecată, în noiembrie 2010, pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.

Maria Ispas, administrator la SC Mia Carn SRL Miraslău, este acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Livia Damian şi Catrina Popa, contabile la aceeaşi societate, sunt acuzate de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Credite acordate ilegal

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, Marilena Ramona Nichimiş, în calitate de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5.000 euro, bani ce au fost încasaţi de Maria Ispas.

Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC Mia Carn SRL, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă. Administratorul a folosit o parte din bani pentru a obţine în 2007 o finanţare în valoare de 485.258 lei, din fonduri europene prin intermediul Agenţiei Sapard.

MKB Romexterra Bank s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2,1 milioane de lei şi 3.957 euro (în total aproximativ 500.000 de euro). Reprezentanţii băncii dar şi inculpatele au refuzat să facă declaraţii despre acest caz. „Nu comentăm acest caz până la finalizarea anchetei“, se afirmă într-un comunicat emis de bancă.

Citiţi şi: Patru angajate de la Romexterra Bank trimise în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. Frauda este de 500.000 de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite