Calvarul bolnavilor de cancer din Alba. Cinci ore pe un scaun la şedinţele de chimioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de cancer sunt nevoiţi să aştepe la coadă şi două ore pentru a intra în aşa zisa sală de tratament, o „cămăruţă“  de câţiva metri pătraţi, cu câteva scaune de tip fotoliu şi un pat.

Încăperea în care se fac şedinţele  de chimioterapie pe secţia de Oncologie a Spitalului de Urgenţă Alba are doar şase scaune fotolii şi un singur pat , pentru cazurile mai grave.

20 de pacienţi pe zi

De trei ani, în fiecare zi, zeci de pacienţi diagnosticaţi cu cancer aşteateapă ore în şir pe hol pentru şedinţele de chimioterapie. Şi asta, pentru că secţia de Oncologie este singura din judeţ dotată cu echipamente medicale performante.

„Am ajuns la 08.30 de dimineaţă, am aşteptat să intru la sala de tratament pentru şedinţa de chimioterapie.  Cred că o să termin în jur de ora 17.00. Am fost şi săptămâna trecută. E spaţiu mic aici în cămăruţă, dar trebuie să venim la tratament, nu avem ce face“, a povestit Iosif Oneţ, de 84 de ani, din Câmpeni, unul dintre pacienţii care face şedinţe de chimioterapie.

„De când fac tratament cu citostatice, tot în această săliţă ne chinuim. Stăm cu orele pe aceste scaune fotolii incomode, este deprimant, dar nu avem ce face. Şedinţele de chimioterapie nu le putem face acasă, trebuie să venim la spital“, a completat Maria, an alt pacient al medicilor oncologi. 

Saloane pline

Personalul medical de pe secţia de Oncologie susţine că nu există un alt spaţiu pentru tratament, întrucât toate saloanele sunt ocupate. În plus unii pacienţii sunt mutaţi şi pe alte secţii care au paturi libere.

image

„Spaţiul în care se fac şedinţele de chimioterapie este necorespunzător pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, este foarte mic, dar nu avem altă soluţie. Sunt zile în care vin la tratament şi 23 de pacienţi, uneori aşteaptă şi pe hol. Toate cele 25 de paturi care le avem pe secţie sunt mereu ocupate, de multe ori ajungem să apelăm la colegii de pe alte secţii care au paturi libere“, a explicat Adriana Lupean, asistent şef pe secţia de Oncologie a Spitalului de Urgenţă Alba.

3 saloane de la Dermatologie

Calvarul prin care trec bolnavii de cancer ar putea deveni de domeniul trecutului, de săptămâna viitoare. „Secţia de O.R.L este pe acelaşi palier cu Oncologia. Prima va fi mutată în locul Dermatologiei, iar pacienţii de pe Oncologie vor avea, de săptămâna viitoare, trei saloane în plus pe acelaşi etaj. Unul va fi folosit tocmai pentru şedinţele de tratament ale bolnavilor de cancer, ca să nu mai fie aşa înghesuiţi şi să aştepte pe hol“, a  precizat  Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.

Secţia de Oncologie a Spitalului de Urgenţa Alba, singura din judeţ, este una dintre cele mai aglomerate.  Numai în 2010, medicii oncologi au făcut 3.400 de externări, cu 30 la sută mai multe decât în anul precedent.

Citiţi şi: Servicii de îngrijire la domiciliu pentru bolnavii de cancer în faze terminale

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite