Alba Iulia: Servicii de îngrijire la domiciliu pentru bolnavii de cancer în faze terminale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De serviciile paleative la domiciliu pot beneficia bolnavii de cancer şi cei care au suferit un accident vascular cerebral. Centrul de îngrijiri paleative din Alba Iulia se adresează persoanelor pentru care vindecarea nu mai este posibilă, dar care au dreptul la alinarea suferinţei fizice şi psihice prin servicii specializate.

Persoanele afectate de cancer, în stadii terminale, sau de boli incurabile, cu prognostic limitat au nevoie de îngrijiri paleative, care includ  controlul durerii şi al simptomelor, şi asigură suportul psihologic şi social al pacientului şi familiei. Numai că în spitalele de stat situaţia este alta. Practic pacienţii aflaţi „pe ultima sută de metri" sunt internaţi în aceleaşi saloane cu bolnavii cu cancere în stadii incipiente, perfect tratabile.

„Pacienţii nu realizează că există mai multe stadii în care se poate diagnostica boala, vorbesc între ei şi se alarmează. Ce psihic va avea o pacientă cu cancer de sân, să zicem, depistatla timp, dacă stă lângă o femeie aflată în stadii terminale, care suferă mult? Pacienţii în stare terminal se simt mai bine acasă, există practice o coordonare mai bună a îngrijirii lor", a explicat Adriana Lupean, asistentă-şefă a secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba-Iulia, care a deschis primul centru privat de îngrijiri paleative la domiciliu din Alba.

Secţia de oncologie, sursă de epuizare psihică

Maria David din Alba Iulia,  este doar unul din pacienţii diagnosticaţi cu cancer care au apelat la ajutorul specialiştilor de la Centrul Paliaserv ex din Alba Iulia. Se luptă cu această boală nemiloasă de 6 ani.

„Îngrijirea paleativă la domiciliu nici nu se poate compara cu internarea în spital, atmosfera e alta. Atmosfera din spital mai mult te deprimă, pacienţii vorbesc numai despre gravitatea bolii, unii mor pe patul de spital, în salon cu alţi pacienţi. În plus, nu mai trebuie să batem drumul până la medic, la laborator pentru analize şi rezultate. De toate se ocupă asistentele de la acest centru. Pentru noi e cea mai bună soluţie“, a spus  David Maria, unul dintre pacienţii Centrului.

„Înainte eram nevoit să aştept împreună cu familia pe holul ca să intrăm la medic, să ducem probele de laborator, altă coadă la medical specialist şi tot aşa. Aşa facem şi economii din pensile şi aşa mici“, a completat Radu David, soţul femeii de 55 de ani.

Coordonorul Centrului Adriana Lupean lucrează ca asistentă din anul 1989. Se ocupă de o secţie „destul de grea", după cum ne spune, dată fiind încărcarea psihică foarte mare.

„Noi ajungem să-i cunoaştem bine pe pacienţi, mai ales pe cei care vin regulat să-şi facă şedinţele de chimioterapie. Prin îngrijirea paleativă la domiciliu degrevăm şi spitalul de pacienţii aflaţi în stadiu terminal", a adăugat Adriana Lupean. Practic medicul specialist şi cele două asistente care au urmat cursuri de îngrijiri paliative încearcă să suplinească lipsa unui compartiment de îngrijiri palliative din spitalele de stat.

Sevicii decontate de CAS

Accesul la îngrijirile paliative se face pe baza trimiterii de la medicul specialist. „Pacienţii trebuie să vină la noi cu recomandarea de la medicul specialist în care se precizează tipul şi durata serviciilor şi cu o dovadă a calităţii de asigurat. Costurile sunt decontate integral“, a declarat Gheorghe Muntean, directorul medical al CAS Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite