Alba: Profesorul trimis în judecată pentru fraudarea bac-ului: „Elevii au fost hărţuiţi pentru declaraţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Sorin Tontea a fost, în 2008, membru în comisia de examen la Abrud. Procurorii DIICOT susţin că profesorul a intrat în sistemul informatic şi a copiat subiectele de bac de la limba română.

Ioan Sorin Tontea este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Manual de şpagă pentru examenul de licenţă

Cercetări prelungite doi ani

Evenimentele au avut loc în anul 2008, în perioada de susţinere a examenului de bacalaureat la Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Abrud. „În sarcina acestuia s-a reţinut că, în calitate de profesor în cadrul Comisiei de bacalaureat, de pe calculatorul de la centrul de examen a copiat subiectele la proba de Limba şi Literatura Română, ce urma a fi susţinută în zilele următoare şi le-a transferat unor candidaţi la examenul de bacalaureat, permiţându-le acestora să aibă acces la informaţii, care la acea dată, nu erau destinate publicităţii, în scopul de a le facilita promovarea examenului“, se afirmă într-un comunicat de presă al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia.

Procuroul şef al acestei structuri Danusia Aurelia Boicean a motivat perioada de doi ani cât au durat cercetările prin faptul că, iniţial, dosarul s-a aflat la structura centrală a DIICOT. „S-au început cercetările la structura centrală din Bucureşti. Noi am fost sesizaţi mult mai târziu. S-au efectuat percheziţii informatice, au fost audiaţi elevi. Din aproape în aproape a fost identificată persoana“, a afirmat Danusia Boicean. Potrivit procurorului, profesorul Tontea nu a avut niciun fel de beneficii materiale, el oferind subiectele în mod gratuit.

„Nu recunosc nicio acuzaţie“

Ioan Sorin Tontea neagă că ar fi avut vreo implicare în acest caz. „Nu recunosc nicio acuzaţie. Este o hotărăre nejustificată“, a declarat profesorul de informatică. Acesta a spus că îi va da în judecată pe cei de la DIICOT.

„A fost o sesizare din partea unei eleve, iar apoi elevii au fost hărţuiţi pentru declaraţii. Nu există nicio dovadă sau ceva care să mă incrimineze“, a completat profesorul. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar aşteaptă o decizie definitivă a instanţei de judecată.

„Acum doi ani a avut o plângere din partea cuiva în legătură cu subiectele de la Bacalaureat. Nu au fost bani la mijloc. Atunci făcea parte din comisia de examen. Vom aştepta o hotărâre definitivă din partea instanţei de judecată. Dacă va fi găsit vinovat, probabil că vor exista repercusiuni pe cale profesională“, a spus Marcel Stan, inspector şcolar general adjunct.

Cauza a fost transmisă pentru soluţionare la Judecătoria Alba Iulia. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 14 septembrie 2010. Ioan Sorin Tontea riscă o pedeapsă cuprinsă între 3 ani şi 12 ani de închisoare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite