Manual de şpagă pentru examenul de licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă au fost arestaţi pentru trafic de influenţă. Cei doi sunt acuzaţi că au luat 50.000 de euro de la 33 de studenţi care au primit asigurări că vor lua licenţa.

Universitatea Hyperion din Bucureşti are o filială a Facultăţii de Drept în Caransebeş, a cărei coordonatoare era Nicoleta Gumă, cadru didactic şi directoare a Muzeului Etnografic din Caransebeş. Centrul cărăşean avea înscrişi 39 de studenţi în an terminal, care au dat recent examenul de licenţă la Bucureşti. Încă din primăvară, Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă, student al facultăţii şi consilier local în Oţelu-Roşu, s-au întâlnit pentru a „aranja” licenţa.

Totul a fost pus la punct în amănunt, astfel că, Tacotă, considerat liderul grupei, a discutat cu colegii şi a transmis mai departe Nicoletei Gumă, cerând de la aceasta o ofertă de preţ. „Inculpata Gumă Nicoleta a fost cea care a propus soluţia, a stabilit preţul şi urma să ţină legătura cu cadrul didactic de la Bucureşti care să îi ajute”, arată un document din dosar. Printre studenţii care au dat bani sunt poliţişti, jandarmi şi grefieri.

Probe incriminatorii

Procurorii anticorupţie nu au dovada efectivă a schimbului de bani, dar au adunat probe care îi incriminează pe Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă. Potrivit stenogramelor din dosar, directoarea din Caransebeş a ţinut legătura cu profesorul de la Bucureşti. În 18 iunie, acesta a venit personal la Caransebeş, unde i-a asigurat pe studenţi că totul o să fie bine şi că o să fie ajutaţi. Întâlnirea de la Caransebeş a avut loc la o săptămână după expirarea termenului până la care studenţii trebuia să adune banii.

„Martorii audiaţi au spus că studenţii aveau reprezentarea faptului că trebuie să fie depusă întreaga sumă până la apariţia profesorului”, au mai spus surse judiciare. Stenogramele din dosar mai arată că Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă discutau la telefon despre cei care au dat banii şi care nu. Întrebat de Gumă dacă un student merge la licenţă, Tocotă a răspuns că „Merge, dar nu mi-a adus. Trebuie să dea acum după-amiază”. Tacotă a dat asigurarea că şi un alt student care nu achitase banii îi va da în timp util pentru că „îi are pregătiţi”.

Lucrări însemnate

Procurorii DNA mai arată că în ziua licenţei studenţii s-au deplasat la Bucureşti, însoţiţi de Nicoleta Gumă, care nu avea această obligaţie. Tinerii s-au cazat la hotel, iar acolo directoarea i-a adunat pe toţi în hol şi i-a învăţat cum să facă semnele distinctive pentru a le putea fi recunoscute lucrările. „Începerea lucrărilor de la Drept Penal şi Drept Civil cu cifra I (unu roman) şi inserarea în ultimul alineat al primei pagini a frazei: infracţiunea este instituţia fundamentală a Dreptului Penal”, sunt doar câteva din semnele distinctive folosite de studenţii care au dat bani. ;

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite