Alba: Primarul din Ocna Mureş rămâne cu amenda de 15.000 lei pentru avizul magazinului Plus. Judecătorii i-au respins plângerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul a fost amendat de Inspectoratul în Construcţii pentru că a avizat construirea magazinului Plus, prăbuşit în alunecările de teren din decembrie 2010. Judecătoria Aiud a respins plângerea formulată de Augustin Drăguţ.

Judecătorii din Aiud au dat dreptate Inspectoratului Teritorial în Construcţii Alba, care l-a amendat pe primarul din Ocna Mureş cu 15.000 lei, pentru că a aprobat ridicarea magazinului Plus, în lipsa unui aviz.

Ancheta Inspectoratului  în Construcţii a  demarat imediat după prăbuşirea magazinului Plus, în decembrie 2010. Augustin Drăguţ a depus o plângere contravenţională la Judecătoria Aiud. Marţi, judecătorii de aici au considerat că amenda primită de edilul şef este îndreptăţită.

„Simt că aici sunt alte presiuni“

„Consider că sunt nevinovat, că nu am greşit cu nimic în eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea magazinului Plus. Am solicitat toate informaţiile şi documentele de care era nevoie. Simt că aici sunt alte presiuni, este altceva, dar eu nu o să mă las, ştiu că am dreptate“, a afirmat primarul din Ocna Mureş. Augustin Drăguţ a spus că va face recurs la decizia Judecătoriei care urmează să se judece la Tribunalul Alba.

„S-au făcut anumite verificări încă de la începutul lunii ianuarie. Conform legii 50/2001 pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie trebuie obţinute unele avize şi aprobări. În cazul de la Ocna Mureş, primarul nu a mai aşteptat avizul Institutului de Cercetări Miniere din Cluj-Napoca“, a precizat Sorin Săbăduş, directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Alba. Autorizaţia de construire a magazinului Plus a fost emisă cu o săptămână înainte de primirea avizului din partea institutului de la Cluj-Napoca. În avizul respectiv se specifica că nu este recomandă construcţia în zona respectivă.

Studii de 500.000 lei

Guvernul a alocat în urma alunecărilor de teren din Ocna Mureş, de la sfârşitul anului trecut, două milioane de lei. Un sfert din această sumă va fi folosită pentru studii geo-fizice şi hidrologice. Lucrările au fost atribuite abia după a patra licitaţie. Costurile sunt estimate la 500.000 lei, iar lucrările sunt planificate să dureze şase luni.

„Astăzi semnăm contractul cu Institutul Minier din Cluj Napoca, care va face studiul hidrologic şi cu Direcţia de măsurători geo-topo din cadrul Ministerului Mediului, care se va ocupa de studiul geo-fizic. Raza de acţiune a specialiştilor va fi pe o suprafaţă de două hectare, în apropierea craterului format în decembrie 2010. Sondarea se va face până la o adâncime de 20 de metri“, a explicat primarul Augustin Drăguţ. Dacă studiile sunt finalizate la timp, primele lucrări pentru refacerea zonei afectată de alunecări, situată în imediata apropiere a centrului oraşului, ar urma să înceapă în 2012.

Citiţi şi: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite