Alba Iulia:Urmele primei biserici creştine medievale din Cetate, descoperite lângă Catedrala Romano-Catolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săpăturile arheologice făcute în Cetatea din Alba Iulia au scos la lumină prima biserică creştină din perioada medievală. Cercetătorii spun că descoperirea este unică în acest perimetru.

Zidurile bisericii creştine au ieşit la iveală în apropierea actualei Catedrale Romano-Catolice.

Decoperirea arheologilor vine la doar câteva zile de la apariţia, în aceeaşi zonă, a unei statui din marmură care o reprezenta pe zeiţa Nemesis, a răzbunării în pantheonul fostului Imperiu roman, care confirmă existenţa unui templu roman în interiorul castrului de legiune de la Apulum.

Citiţi şi: Nemesis de la Apulum, zeiţa romană a răzbunării, statuie unicat în Dacia Romană

Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum

Locuinţa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina şi drumul roman, scoase la lumină în Cetatea Alba

Primele concluzii ale cercetării primare vor fi făcute publice de arheologi vineri, la Muzeul Naţional al Unirii. 

Potrivit istoricilor, după anul 274 pietrele zidurilor din castrul roman de la Apulum au fost folosite de locuitori pentru a construi clădirile şi bisericile din Alba Iulia.

În Evul Mediu,  oraşul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia- Cetatea Albă a lui Gyula. Centru al administraţiei Regatul Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi ,a  devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Tran¬silvaniei. Ulterior,  a fost ales drept capitală a Pricipatului Transilvaniei.

Denumirea latină a oraşului  a fost tradusă în documentele vremii, redactate în limba slavonă,  drept Bălgrad, adică Cetatea Albă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite