Locuinţa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina şi drumul roman, scoase la lumină în Cetatea Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt cele mai importante descoperiri de epocă romană de la Alba Iulia, după Poarta de sud a castrului, cel mai important vestigiu pus în valoare până acum.

Lucrările de pe strada Mihai Viteazul, care leagă Porţile III şi IV ale Cetăţii Alba Carolina, au scos la iveală şi vestigii ale castrului roman de la Apulum, ridicat pe vremea împăratului Hadrian. 

Ziduri din locuinţa comandantului Legiunii

Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii presupun că zidurile de pe latura de sud a parcului Custozza par să definească tocmai praetorium-ul, adică locuinţa comandantului legiunii.„Zidurile par să fie cel mai probabil ale locuinţei comandantului legiunii, o casă romană de mari dimensiuni,cu camere pentru familie, suită şi servitori“, a explicat arheologul de la Muzeul Unirii.

 Laturile unei astfel de construcţii erau de 100 de metri, ceea ce înseamnă că se continuă în perimetrul parcului Custozza.

image

„Dacă ar fi să extindem cercetările în perimetrul parcului Custozza, unde se presupune că se afla inima castrului de la Apulum, nivelul de călcare ar trebui coborât până la 2 metri. Cercetarea ar include jumătate din latura de nord a parcului actual. Deocamdată analizăm situaţia împreună cu proiectantul. Nu excludem ca pe viitor să apară soluţii de cercetare arheologică non distructivă şi aici mă refer la copaci“, a copletat arheologul de la Muzeul Unirii

În urma săpăturilor de pe strada Mihai Viteazul, s-a conturat şi un segment din via principalis, adică drumul roman care lega porţile de sud şi de nord ale complexului militar. Specialiştii susţin că respectă tipologia romană: plăci de calcar şi borduri, străjuit de urme de clădiri şi statui.

Plăci de calcar din drumul roman de la Apulum

image

 În apropiere se află zidurile din piatră spartă, legată cu mortar, a unei locuinţe romane cu trei încăperi.

Ziduri de locuinţă romană

image

Conservare insitu

În apropierea Porţii a III -a fortificaţiei, a fost descoperită o structura de ziduri din piatră spartă, pe care se presupune că a fost ridicată o baracă dublă pentru soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina. Arheologii propun să fie conservată  insitu, adică la faţa locului, prin reconstruirea zidăriei din piatră şi mortar. 

Fundaţie de baracă în care locuiau soldaţii Legiunii

image

În zona porţiii a IV-a, la capătul dinspre Catedrala Romano-Catolică a ieşit la lumină un altar roman, care pare să fie situat în interiorul unui edificiu, folosit ca şi sală pentru rugăciune.

Altar roman, descoperit în apropierea Catedralei Romano-Catolice

image

Arheologii propun extinderea cercetărilor între clădirea Ierihon şi Comisariatul Militar, până la Poarta de sud a castrului, cea mai importantă componentă romană pusă în valoare până acum. O parte din acest teren este deţinut de Arhiepiscopia romano-catolică.În plus, se urmăreşte şi redeschiderea punctelor pentru descoperirea laturii de vest a castrului.

Cercetările din incinta Cetăţii se fac în baza unui viz de supraveghere şi cercetare arheologică, emis de Ministerul Culturii.

Specialiştii estimează că, după finalizarea cercetărtilor se va cunoaşte aproximativ 20 la sută din configuraţia castrului de la Apulum, care se întindea pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare.

image
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite