Alba Iulia: UPDATE Interlopii capturaţi de DIICOT pentru trafic de utilaje agricole propuşi pentru arestare preventivă (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii de utilaje agricole, printre care se regăsesc şi persoane din Alba, au fost prezentaţi vineri instanţei Tribunalului Hunedoara. Gruparea de hoţi trimisă în cătuşe în faţa magistraţilor a produs în trei ani peste patru milioane de euro. Pentru cinci membri ai reţelei traficanţilor de utilaje agricole s-a cerut arestarea în lipsă.

Tribunalul Hunedoara a decis vineri seara arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a trei dintre inculpaţi: Corneliu Pantilimon Kaiser, Călin Cristian Oprea şi Mircea Stanciu. Au fost emise mandate de arestare în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru cinci persoane: Viorel Onea, Ştefan Filip Rus, Dumitru Albu, Lucian Liviu Sabău şi Ionel Niţă. Pe lista inculpaţilor propuşi pentru arestare mai apare numele unui bărbat din Alba. Este vorba despre George Vinţan. Acesta are interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. O sentinţă similară a fost aplicată şi în cazul inculpaţilor Ioan Tăuşan, Iulian Pascu, Călin Boier, Mihai Toma Jelea şi Dănuţ Cristian Bândilă.

VIDEO Descinderi ale poliţiştilor de la Crimă Organizată. 23 de persoane acuzate de furt de utilaje reţinute pentru audieri

"Admis propunerea formulată de DIICOT. Dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Kaiser, Oprea şi Stanciu pe o durată de 29 de zile, cu începere de la 15 aprilie 2011 până la 13 mai 2011. Dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Rus, Albu, Onea, Sabău, Niţă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare. Respins propunerea faţă de inculpaţii Tăuşan, Vinţan, Pascu, Boier, Jelea şi Bândilă. Luat faţă de inculpaţi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile, de la data rămânerii definitive", se afirmă în sentinţa instanţei Tribunalului Hunedoara.

image

Utilaj furat din Vest, descoperit în Alba, în comuna Ohaba

Cei mai temuţi interlopi din zona Ardealului s-au aliat în ultimii ani pentru a pune bazele unei reţele de crimă organizată care se ocupa cu furtul de utilaje agricole. Infractorii provin din Alba, Hunedoara, Sibiu, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi vaeau legături şi cu persoane din Bucureşti.

Centrul grupării era în judeţul Huneodara. Din 2008 şi până în prezent, gruparea formată din aproximativ 50 de persoane, susţin reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT),  a produs pagube de peste patru milioane de euro, în urma a numeroase infracţiuni comise pe teritoriul Franţei, Ungariei, Italiei şi Greciei.

14 persoane în faţa judecătorilor

În această după-amiază, procurorii DIICOT au cerut arestarea a 14 persoane, suspectate că fac parte din reţeaua traficanţilor de utilaje furate din UE. Cinci dintre aceştia sunt, deocamdată de negăsit, pe numele lor anchetatorii solicitând arestarea  preventivă în lipsă.

Trei tineri din Alba condamnaţi la închisoare cu supendare pentru trafic de migranţi

Între presupuşii traficanţi pentru care DIICOT a solicitat Tribunalului Deva arestarea se numără: Dumitru Albu, Dănuţ Băndilă, Toma Jelea, Călin Boier, Corneliu Kaiser, Ionel Niţă, Viorel Onea, Cristian Oprea, Iulian Pascu şi Ştefan Rus. Cel puţin doi dintre aceştia, Viorel Onea şi Cristian Oprea, sunt din Alba Iulia.

„Sunt acuzaţi în principal de infracţiuni de crimă organizată, furt calificat, infracţiuni de fals, uz de fals”, a precizat comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Alba, cel care a coordonat ancheta.

Furate „la cheie”

Membrii reţelei de crimă organizată au reuşit să fure peste 50 de tractoare, excavatoare şi combine agricole din fermele occidentalilor. „Autovehiculele erau sustrase cu ajutorul unor chei potrivite, pe timp de noapte, apoi erau încărcate în camioane. Ulterior, maşinăriilor le erau întocmite documente false şi erau introduse în România. Aici, membrii grupării se ocupau de falsificarea seriilor lor, iar apoi utilajele erau vândute pe sume mult mai mici decât valorau”, a precizat comisarul şef Traian Berbeceanu.

Timp de aproape trei ani, interlopii au făcut bani, reuşind în acelaşi timp să înşele vigelenţa autorităţilor în ciuda opulenţei pe care o afişau şi a scandalurilor provocate pentru care s-au ales cu dosare penale.

Fost boxer şi luptător de K1 arestat pentru acuzaţii de crimă organizată

Andrei Dărămuş, fost campion de sporturi de full-contact, şi el arestat în luna ianuarie în acest dosar, este cunoscut ca unul dintre liderii lumii interlope din Alba Iulia. A fost implicat în mai multe infracţiuni cu violenţă, care s-au soldat cu dosare penale. Alături de acesta au mai fost arestaţi Irimia Cornel Daniel, Oniga Mirel Florin, Samoilă Cosmin Marin, Bodea Florin Bujor, Lăscan Adrian Ioan, Condor Mircea Gheorghe, Tukacs Dorel Vasile şi Marin Daniel Simion.

Cristian Oprea, propus astăzi pentru arestare, a fost condamnat recent la o  pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de migranţi. Oprea s-a întors special din Spania, pentru a ajuta mai mulţi migranţi dominicani, în schimbul unor sume de bani, să treacă ilegal frontiera spre Spaţiul Schengen.

Furturile de utilaje, profitabile pentru lumea interlopă

Afacerile ilegale cu utilaje furate le-au adus grupărilor de crimă organizată milioane de euro. Într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, 19 persoane, români şi sirieni au fost trimise în instanţă pentru infracţiuni similare. Reţeaua a fost acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, după ce achiziţiona în leasing prin unele firme fantomă maşini de tonaj, pe care le dezmembra şi le vindea ilegal în afara ţării.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite