Alba Iulia: Au început săpăturile în parcul Custozza. Opozanţii proiectului „ripostează“ cu un post de radio şi un ziar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile apar chiar în momentul în care a început cercetarea arheologică a zonei centrale a parcului cu copaci seculari. Atât ziarul, cât şi radioul online „Custozza“ vor găzdui dezbateri în care vor fi implicaţi specialişti din ţară şi străinătate.

Postul online „Custozza“  s-a lansat astăzi, de la ora 12,  şi poate  fi ascultat doar pe internet, la adresa http://s13.myradiostream.com/8088.htm. Pagina de web a radioului se gaseste la adresa: http://radiocustozza.t35.com, unde se găsesc şi informaţii despre orele de emisie.

Dezbatere pentru modificarea proiectului

„Sunt implicaţi cel puţin 50 de voluntari , în principal,  elevi şi studenţi din Alba Iulia, dar noi păstrăm un contact permanent şi cu români aflaţi la studii de arhitectură în străinătate. Radioul va emite pe  internet zilnic, între orele 12.00-15.00. Emisiunile vor fi de dezbatere profesională autentică, cu specialişti în arhitectură peisagistică, dar şi cu istorici. Noi milităm pentru modificarea proiectului de transformare a zonei parcului în piaţetă publică şi implicit păstrarea copacilor seculari şi, în general, a a zonei verzi din perimetrul Cetăţii“,a explicat Radu Octavian, cel care coordonează radioul care poartă numele parcului.

În paralel, a apărut şi prima ediţie tiparită a ziarului „Observatorul Cetăţii“, publicaţie care  se va distribui gratuit în oraş.

„Textele sunt scrise de arhitecţi, istorici, inclusiv din alte centre universitare. Lupta noastră este de fapt o dezbatere autentică profesională, la nivel naţional, pentru că situl este unul de importanţă naţională. Demersul nostru va avea sorţi de izbândă, adică parcul actual va fi salvat,  în momentul în care se va modifica proiectul actual. Nici acum n-am înţeles de ce proiectul este ţinut la secret şi nu este afişat public“, a spus sociologul Simona Branişte Zărnescu, cunoscută pentru iniţierea campaniilor „Alba Verde“ şi „Alba pe 2 roţi“.

Simona Branişte Zărnescu /Foto: Cătălin Cădan

image

Atât radioul, cât şi publicaţia sunt susţinute din fondurile proprii ale voluntarilor.

Primele săpături

Dincolo de dezbateri, în teren,  a început cercetarea arheologică a zonei centrale a parcului Custoza, încadrată de monumentele Custozza şi Losenau. Până acum, a fost excavat stratul de piatră şi s-a ajuns până la o adâncime de  cel mult 80 de centimetri.

„Deocamdată, a ieşit la iveală doar o canalizare austriacă de scecol XIX. Noi presupunem că aici ar fi fost zona administrativă a comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina,care a fost cantonată în castrul de la Apulum. Cercetarea arheologică se va face până la o adâncime de la 3 metrii, până la nivelul de epocă romană. În primă fază, vom extinde cercetarea şi pe aleile decopertate care traversează parcul. Noi vom propune proiectantului extinderea săpăturilor în perimetrul parcului în funcţie de rezultatele cercetării “, a spus arheologul Gabriel Rustoiu, care este şi directorul Muzeului Naţional al Unirii.

Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii presupun că zidurile descoperite în urmă cu aproape trei săptămâni,  pe latura de sud a parcului Custozza par să definească tocmai praetorium-ul, adică locuinţa comandantului Legiunii a XII-a Gemina. Laturile unei astfel de construcţii erau de 100 de metri, ceea ce înseamnă că se continuă în perimetrul parcului Custozza.

Citiţi şi:

Alba Iulia: Centrul istoric al Cetăţii va fi reabilitat. Parcul Custozza se transformă în piaţetă publică

Alba Iulia: Salvaţi Parcul Custozza. Copacii sunt păziţi pentru a nu fi tăiaţi de muncitori

Locuinţa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina şi drumul roman, scoase la lumină în Cetatea Alba

„Dacă ar fi să extindem cercetările arheologice în perimetrul parcului Custozza, unde se presupune că se afla inima castrului de la Apulum, nivelul de călcare ar trebui coborât cu până la 2 metri. Cercetarea ar include jumătate din latura de nord a parcului actual. Deocamdată,  analizăm situaţia împreună cu proiectantul. Noi mergem pe principiul că cercetarea nu trebuie epuizată de o generaţie. Nu excludem ca pe viitor să apară soluţii de cercetare arheologică non distructivă şi aici mă refer la salvarea copacilor seculari din această zonă“, declara imediat după descoperire arheologul Constantin Inel de la Muzeul Unirii

Potrivit proiectului iniţiat de administraţia locală, parcul Custozza va fi transformat în piaţetă publică, lucru care presupune ca majoritatea copacilor vechi de peste 100 de ani să fie tăiaţi.

Denumirea parcului vine de la monumentul Custozza în formă de obelisc ridicat în anul 1906, în amintirea eroilor, ofiţeri şi soldati, căzuţi în bătălia de la Custozza, în războiul austro-italian din1866.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite