Cât de mult beau europenii la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 5 şi 20% din angajaţi consumă băuturi alcoolice în timpul programului, arată un sondaj realizat de Eurofund. În unele cazuri, angajatorii chiar încurajează această practică.

Consumul de alcool şi de droguri la serviciu poate avea un impact negativ major asupra sănătăţii individului. Însă nu doar angajatul are de suferit, ci şi angajatorul, fiindcă problemele de sănătate cauzate de alcool înseamnă mai multe concedii medicale, performanţă redusă, conflicte cu colegii, accidente de muncă etc.

CIteşte şi:
Cum ne modifică organismul un pahar de cola

Nu-ţi verifica prea des e-mailul, fiindcă te poţi îmbolnăvi

Cei mai mari consumatori în timpul programului

11% din angajaţii austrieci beau alcool în fiecare zi. La ocaziile speciale (evenimente sociale), proporţia creşte până la 75%.
11% din angajatorii belgieni consumă alcool la evenimentele sociale. Dar în zilele obişnuite, doar 1,6% din ei beau alcool.
Un danez din şapte bea una sau mai multe beri pe parcursul unei zi de lucru, arată un sondaj asupra Federaţiei Unite a Angajaţilor Danezi.
9% din italienii din şantierele din Teramo aveau alcool în sânge în cadrul unui studiu realizat în 2006.
În Malta, 21% din angajatori au declarat că sunt conştienţi de faptul că angajaţii beau alcool în timpul programului.
4% din olandezi consumă alcool înainte de a ajunge la serviciu sau chiar în timpul programului.
În Polonia, 8,2% din angajaţi beau alcool la serviciu.
În Portugalia, 25% din muncitorii din construcţii şi din sectorul public au declarat că au băut alcool în pauza de prânz.
0,85% din sloveni consumă alcool zilnic la serviciu, iar 39% ocazional.

GALERIE FOTO Cum a fost construit metroul din New York

Mai mulţi beau înainte şi după serviciu

În Austria şi Germania, un procent foarte mare de angajaţi (între 5% şi 10%) este reprezentat de alcoolici sau de persoane pe cale să devină alcoolice, consumând cantităţi mari de alcool înainte şi după orele de program. În Olanda şi în Belgia, proporţia este şi mai mare, de 21% în cazul olandezilor şi de 13% în cazul belgienilor.
România se situează undeva la mijloc, 12,3% din persoanele internate la dezalcoolizare fiind angajate şi 60,2% şomere, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog din 2010.

VIDEO Tot mai mulţi bărbaţi renunţă la femei pentru păpuşi în mărime naturală

Motivele, extrem de diverse

În Franţa şi în Belgia, consumul unui pahar de alcool, mai ales în cadrul meselor de afaceri, este încurajat de angajatori, în timp ce în Danemarca, ei nu promovează, dar tolerează alcoolul la serviciu.
Ba, mai mult, 10% din angajaţii francezi spun că un pahar cu vin în timpul programului face parte din cultura organizaţională.
Un alt motiv important este uşurinţa cu care se obţin băuturile alcoolice în unele ţări. De exemplu, în Cipru şi în Estonia numărul de magazine de băuturi alcoolice este foarte mare (198 de magazine la fiecare 100.000 de locuitori).
Dar cele mai importante cauze ale consumului de alcool la serviciu invocate de angajaţi sunt condiţiile de lucru: prea frig (spirtoase), prea cald (bere), prea periculos, prea stresant etc.

Sectoarele la risc

Sectoarele în care se consumă cel mai mult alcool sunt, cum ne aşteptam, construcţiile, transportul, industria hotelieră HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) şi agricultura.
De asemenea, în Austria, consumul de alcool în timpul programului este destul de frecvent în rândul poliţiştilor şi militarilor
Excepţie face Polonia, unde un studiu a arătat că nu mai puţin de 8% din tinerii angajaţi în bănci sau în sectorul financiar consumă alcool în timpul programului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite