Nu-ţi verifica prea des e-mailul, fiindcă te poţi îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un factor major de stres la serviciu, e-mailul este considerat de specialişti drogul generaţiiei web. Şi, ca orice drog, are efecte negative asupra sănătăţii.

Majoritatea utilizatorilor de computer şi de internet sunt dependenţi de mesageria electronică şi îşi verifică noile mesaje la fiecare 15 minute, dar există şi unii care ajung să-şi controleze mailul de 40 de ori pe oră, arată gentside.com. De altfel, cercetătorii de la Universităţile Glasgow şi Paisley au constatat că doar 38% din angajaţi lasă să treacă 24 de ore până să răspundă unui e-mail. „E-mailurile reprezintă principala sursă de probleme în viaţa noastră profesională", subliniază Karen Renaud, de la Universitatea Glasgow.
În cadrul unui articol pe această temă publicat de New York Times, e-mailul a fost comparat cu un zombi: „Nu încetăm să facem să dispară e-mailurile, iar ele nu încetează să apară".

Citeşte şi:
Cum ne modifică organismul un pahar de cola

Războiul din dormitor

Ar putea fi periculoase

Chiar şi sunetul care anunţă un nou e-mail este neproductiv şi chiar periculos, spun specialiştii. Pe măsură ce primim mai multe e-mailuri, nivelul de stres creşte considerabil, mai ales în contextul în care suntem extrem de ocupaţi şi avem termene-limită strânse.
Majoritatea ne oprim din lucru atunci când suntem anunţaţi că am primit noi e-mailuri, pentru a le verifica şi pentru a le tria în funcţie de importanţă. Iar în multe cazuri, este necesar să şi răspundem, ceea ce ne face să ne deconcentrăm de la ceea ce făceam iniţial. Toate aceste întreruperi sunt asociate cu o reducere dramatică a productivităţii, spun specialiştii.
Un alt studiu, realizat de doi cercetători americani de la Universitatea California din Irvine (UCI), a scos la iveală că angajaţii care-şi verifică regulat e-mailul prezintă o creştere îngrijorătoare a ritmului cardiac, comparativ cu grupul care nu şi-a consultat deloc mesageria electronică. În timp, aceste creşteri bruşte ale ritmului cardiac duc la afecţiuni ale inimii.

Cum vom stoca în viitor? Ţinem fişierele pe „nor"!

Mai puţine e-mailuri, riscuri mai mici

Fenomenul capătă amploare an de an, cunoscut fiind faptul că doar în 2009 au fost trimise aproximativ 247 de miliarde de e-mailuri.
„Sfatul nostru pentru managerii companiilor este să-şi concetreze informaţiile pe care vor să le comunice angajaţilor în maximum două e-mailuri pe zi, în loc să trimită câte un e-mail de fiecare dată când îşi amintesc că trebuie să le transmită ceva", recomandă profesorul Gloria Marks, unul dintre coordonatorii studiului din cadrul UCI.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite