FOTOGALERIE Austriacul Felix Baumgartner a sărit de la marginea atmosferei cu succes: "Vin acasă acum!" LIVETEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Baumgartner comunică doar cu Joe Kittinger, actualul deţinător al recordului pe care speră să îl depăşească acum
Felix Baumgartner comunică doar cu Joe Kittinger, actualul deţinător al recordului pe care speră să îl depăşească acum

Organizatorii misiunii au început transmisia de la punctul de control al misiunii, în Roswell, New Mexico. Capsula urcă până la 37 kilometri altitudine, înainte de saltul în gol.

UPDATE Felix Baumgartner este, oficial, omul care a sărit în gol de la cea mai mare altitudine, detronând recordul din 1960 cu aproximativ 4.000 de metri. Încă de la urcare a doborât un prim record, fiind prima persoană ajunsă la altitudinea de 37.000 de metri cu ajutorului unui balon cu heliu. Nu orice balon, acesta deţinând un record la rândul lui: este cel mai mare realizat vreodată, depăşind de trei ori dimensiunile fostului deţinător al recordului.

Ultimele pregătiri de pe lista austriacului, revizuite împreună cu Joe Kittinger, inclus activarea camerelor video de pe piept, presurizarea costumului şi depresurizarea cabinei, în două etape. După ce s-a desprins de cordonul ombilical cu care a fost conectat de capsulă timp de aproape trei ore (în acest caz, două cabluri de oxigen), Baumgartner a ieşit din cabină.

"Mă întorc acasă acum", a spus el, după care a sărit în gol, cu capul înainte. În aproximativ un minut, depăşise deja viteza de 1.000 de kilometri pe oră, la marginea spaţiului terestru. S-a apropiat de viteza sunetului cu mai puţin de 100 de kilometri pe oră, dar fără a o depăşi.

Click pe imagini pentru fotogalerie:

Saltul de la marginea spaţiului

Coborârea a fost lipsită de incidente, iar la aterizare Kittinger, proaspăt detronat de recordul său din 1960, a spus: "Nici eu n-o puteam face mai bine".

UPDATE Decizia finală a fost luată: Felix Baumgartner va sări! Exista posibilitatea să i se comunice de la sol că trebuie să coboare tot în capsulă. El a ajuns aproape de altitudinea finală, se află acum la 37.400 de metri şi verifică lista manevrelor pentru ultima oară, înainte de salt. Joe Kittinger îl întreabă pe Felix dacă a terminat toate pregătirile pentru a deschide uşa capsulei.

Ultima verificare înainte de salt

UPDATE La două ore şi 2 minute de la începutul misiunii, Felix Baumgartner bate primul record mondial: cea mai mare altitudine la care a ajuns un om vreodată într-un balon. Capsula se află acum la peste 35.000 de metri, viteza de ascensiune a scăzut din cauza aerului rarefiat.

Temperatura la exterior este mai mare decât în urmă cu o oră, a ajuns acum la - 17 grade Celsius.

Felix Baumgartner a bătut primul record mondial: este primul om ajuns la această altitudine ridicat de un balon

UPDATE La o oră şi 48 minute de la lansare, Felix Baumgartner a depăşit altitudinea de 31.333 de metri, de la care a sărit Joe Kiittinger în 1960. Durata de urcare estimată a capsulei este de aproximativ două ore. Când a făcut saltul care deţine încă recordul mondial, Kittinger a ascuns centrului de control o fisură într-o mănuşă, de teama de a nu fi obligat să revină la sol tot în capsula cu care urcase. Presiunea a împiedicat costumul să cedeze, dar mâna i s-a umflat, ajungând la o dimensiune dublă faţă de cea normală.

Evenimentul este urmărit în direct în peste 50 de ţări, fiind difuzat de aproximativ 240 de posturi de televiziune. În acest moment, peste 4 milioane de persoane urmăresc transmisia online a misiunii, pe site-ul organizatorilor, Red Bull Stratos.

Capsula a ajuns mai sus de altitudinea de la care a sărit actualul deţinător al recordului

UPDATE Pentru a deschide capsula, austriacul va trebui să efectueze întâi manevra de depresurizare, moment în care va fi protejat doar de costum. El urcă acum cu viteza de aproximativ 5 metri pe secundă.

UPDATE La o oră şi zece minute de la decolare, capsula a trecut de jumătatea drunului, se află acum la 20.000 de metri altitudine.

UPDATE Echipa de la punctul de control trece în revistă cu austriacul manevrele pe care Felix Baumgartner trebuie să le efectueze la destinaţie, prima fiind depresurizarea capsulei, pentru a nu exploda, şi ultima - saltul. Acesta a ajuns în acest moment în stratosferă. Sunt aruncate încă aproximativ 30 de kilograme de balast, pentru a accelera urcarea.

UPDATE Capsula a încetinit, de la maxim 200 de kilometri pe oră, la aproximativ 160, după ce a fost aruncat balast din balon, în urmă cu câteva minute.

UPDATE Felix Baumgartner este acum la 11.000 de metri, el va sări în gol de la 37 de kilometri înălţime. Temperatura la exterior este de - 52 grade Celsius. Aşa vede el Pământul din capsulă, în timp ce urcă:

Aşa se vede Pământul de pe capsulă, la 12.000 de metri

UPDATE Capsula presurizată a depăşit 8.000 de metri altitudine, echipa de la sol măsoară parametrii de funcţionare împreună cu Felix Baumgartner. Temperatura în cabină este de 16 grade Celsius. Singura persoană cu care comunică de la sol este mentorul său, Joe Kittinger. În vârstă de 84 de ani, acesta este, în acest moment, deţinătorul recordului la săritura de la cea mai mare altitudine.

Vremea a ţinut cu organizatorii, astfel încât saltul aniversează împlinirea a 65 de ani de la depăşirea vitezei sunetului. În data de 14 octombrie 1947, Chuck Yeager depăşea pentru prima dată viteza sunetului (Mach 1), la bordul navei experimentale Bell X-1, la o altitudine de 13.700 de metri.

Acum, Felix Baumgartner va încerca să facă acest lucru în cădere liberă.

Imagine din capsulă, în timpul urcării

Austriacul de 43 de ani este deja la o altitudine de 3.000 de metri deasupra nivelului mării, la doar câteva minute după lansarea balonului.

La sol este familia sa, mama lui îl salută, în lacrimi. Aceasta este prima dată în istorie când un balon de asemenea dimensiuni se ridică în spaţiu, cu o persoană ataşată de acesta.

Balonul s-a lansat de la sol (captură imagine, transmisia live StratosRedBull)

Felix Baumgartner aşteapta deja de mai bine de o oră în capsula care îl va urca la 37 de kilometri altitudine.

El a ajuns la bază la 3.00, ora locală (în urmă cu aproximativ şase ore).

Citeşte şi:

UPDATE Record: saltul din spaţiu care depăşeşte viteza sunetului. A început numărătoarea inversă

Cele mai mari cinci riscuri la săritura în gol din spaţiu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite