UPDATE Record: saltul din spaţiu care depăşeşte viteza sunetului. A început numărătoarea inversă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Baumgartner (foto: nationalgeographic.com)
Felix Baumgartner (foto: nationalgeographic.com)

Austriacul Felix Baumgartner va încerca azi să stabilească un nou record. El va sări în gol de la peste 36.000 de metri şi va depăşi, în cădere, viteza sunetului.

UPDATE 18.10 Au început pregătirile de decolare, se umflă balonul, operaţiune care va dura o oră şi 15 minute. "Echipa aşteaptă cu nerăbdare lansarea", postează organizatorii pe Twitter. Joe Kittinger îi transmite austriacului "Îţi vom îndeplini ţelul şi visul, Felix", de la punctul de control al misiunii. A început transmisia imaginilor de pregătire în direct (click AICI pentru le urmări). Sunetul va fi activat cu câteva minute înaintea decolării.

UPDATE 15.35 Următoarea fereastră de lansare în condiţii favorabile este la 16.45, ora României. Felix Baumgartner este echipat şi aşteaptă decolarea în capsulă. Organizatorii au postat pe Twitter imagini din interiorul aparatului de zbor.

Organizatorii ilustrează pregătirile pe Twitter

UPDATE 14.15 Numărătoarea inversă continuă, dar condiţiile meteo primesc "bulină roşie": vântul estea prea puternic deocamdată în vârful balonului cu care va urca Baumgartner. Echipajul este optimist că va putea să efectueze saltul, cu întârziere. Vântul la sol are o viteză de 5,5 kilometri pe oră, dinspre Sud-Est.

Citeşte şi: Cele mai mari cinci riscuri la săritura în gol din spaţiu

UPDATE 14.45 Mike Todd a început să îl echipeze pe Felix Baumgartner în costumul presurizat, postează organizatorii pe Twitter.

Felix Baumgartner se echipează pentru saltul cosmic (foto:RedBullStratos, Twitter)

UPDATE 14.00 Echipa de coordonare a saltului a încheiat verificările dinainte de zbor. Felix Baumgartner este pregătit de lansare. Condiţiile meteo sunt în continuare favorabile misiunii, anunţă directorul tehnic al proiectului Art Thompson. Mai sunt două ore şi jumătate până la decolare.

Dacă saltul nu va fi amânat din nou din cauza condiţiilor meteo, Felix Baumgartner va sări exact la aniversarea a 65 de ani de când a fost depăşită bariera sunetului pentru prima dată. În data de 14 octombrie 1947, Chuck Yeager depăşea pentru prima dată viteza sunetului (Mach 1), la bordul navei experimentale Bell X-1, la o altitudine de 13.700 de metri.

Numărătoarea inversă a început pentru saltul organizat deasupra statului New Mexico, la Roswell.

Mai sunt aproximativ 4 ore până când evenimentul va începe. Saltul, programat iniţial să aibă loc luni, a fost amânat din cauza vânturilor nefavorabile. Conform meteorologilor, azi este cel mai bun moment pentru săritură.

„Echipa începe lansarea azi. Până în ultimul moment, saltul va depinde de vânturile de mare altitudine, la fel ca marţi”, scrie meteorologul care dă undă verde evenimentului, Don Day.

Felix Baumgartner a început pregătirea săriturii din spaţiu. Cu sprijinul unei echipe de experţi, el va sări de la 36.576 metri altitudine, în încercarea de a deveni prima persoană din lume care depăşeşte bariera sunetului în cădere liberă. Evenimentul poate fi urmărit, în direct, AICI.

Echipa austriacului estimează că Baumgartner va atinge Mach 1,2 - aproximativ 1.110 kilometri pe oră în cădere liberă timp de 5 minute şi jumătate, înainte de a deschide paraşuta, la 1.500 de metri altitudine.

Prognoza meteo pentru duminică rămâne favorabilă saltului cosmic, cu vânt calm. Sunt monitorizate în continuare condiţiile la 250 de metri înălţime.

Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru toate informaţiile în legătură cu această premieră mondială, pe măsură ce se desfăşoară!

Pregătirea saltului, click pe video:

Recordul actual este deţinut de Joseph Kittinger, colonel în retragere al Forţelor Aeriene americane. El a sărit de la 31.3 kilometri, pe 16 august 1960. Echipele de la sol vor comunica cu Baumgartner doar prin intermediul lui Kittinger, care îl sprijină pe austriac cu entuziasm, după cum a declarat pentru National Geograpyc.

"Eu voi fi singurul care ştie exact prin ce trece Felix în momentul în care va sări, pentru că am făcut şi eu acest lucru", a spus Kittinger.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite