Zece sfaturi pentru oameni foarte ocupaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea telefonului, prioritizarea sarcinilor sau evitarea şedinţelor care nu te privesc direct sunt câteva lucruri care îţi pot face viaţa mai uşoară.

Simţi că nu mai faci faţă sarcinilor de la serviciu? Biroul tău este plin de dosare neterminate? Ai un teanc de vase de spălat şi ai ajuns să-ţi cumperi cămăşi pentru că nu ai mai apucat să speli rufe de o lună?

Nu te-ai mai întâlnit cu prietenii de săptămâni bune pentru că ajungi frânt acasă? Problema nu este doar oboseala şi faptul că ziua are doar 24 de ore, ci şi stresul care se acumulează şi datorită oboselii.

Hans Selye, un endocrinolog de orgine austriacă, a explicat că atunci când menţinerea echilibrului fizic şi psihic „necesită eforturi compensatorii deosebite, când solicitările atrag sau depăşesc limitele resurselor adaptative, când integrarea organismului este ameninţată, persoana intră în stare de stres".

Aşa apar manifestări fizice ale suprasolicitării: dureri de cap, de stomac sau chiar tulburări hormonale, dar mai ales psihice: apatie, anxietate, stări depresive, furie.

În plus, mai avertizează psihologii, scade capacitatea de a lua decizii, scade entuziasmul, te simţi tot mai nemotivat şi plictisit, iar acest lucru se observă şi acasă, dar mai ales la birou. Atunci intervin tehnicile de management al stresului, care includ, la nivel individual, „un management eficient al timpului, tehnici de relaxare, dar şi creşterea reţelei de suport social", arată psihologul Ioana Omer în „Psihologia muncii".

Astfel, experţii în resurse umane şi psihologii au pregătit o listă de 10 ponturi pentru cei care au nevoie să-şi ţină organizeze timpul mai eficient şi să se bucure totuşi de viaţă.

1. Stabileşte-ţi priorităţile. Este mai important să faci lucrurile bine, decât să îndeplineşti mai multe sarcini. Nu este un păcat să-ţi asumi mai puţine responsabilităţi la muncă, dacă lucrurile pe care le ai de rezolvat necesită o atenţie deosebită şi un efort considerabil.

2. Deleagă atribuţiile. Uneori poţi scăpa de jumătate din lista ta de sarcini cerându-i altcuiva să se ocupe de lucrurile mai puţin importante. „Am învăţat să deleg sarcinile în tinereţe. Faptul că am reuşit să ies din birou m-a ajutat să găsesc soluţii sau idei noi. Nu fi sclavul BlackBerry-ului tău, ci fă-l pe el sclavul tău", a declarat pentru publicaţia „The Guardian", Richard Branson, fondatorul companiei aeriene Virgin. 

3. Limitează-ţi ziua de lucru. Stabilind un timp limită pe care ţi-l dedici muncii, vei fi mai eficient şi mai concentrat pe sarcinile pe care le ai de dus la îndeplinire. Încearcă să reduci apoi, progresiv, acest timp de lucru. O altă metoda eficientă este să rezolvi două-trei problem importante cât mai devreme. În caz contrar, dacă împingi lucrurile importante pe mai târziu, vei fi prea oboist să le rezolvi eficient.

4. Grupează-ţi sarcinile. Fie că este vorba de facturile pe care le ai de plătit sau de sarcini asemănătoare, încearcă să nu faci lucruri inutile. Facturile le poţi plăti toate odată, eventual chiar prin internet banking, iar comisioanele sau telefoanele pe care le ai de dat ori e-mailurile de trimis la serviciu la fel.

5. Evită şedinţele. Nu toate întâlnirile de acest gen sunt o pierdere de timp, însă dacă petreci prea mult timp în şedinţe pierzi ore preţioase de lucru. În aceeaşi categorie intră şi conversaţiile lungi cu colegii. Un moment de relaxare este binevenit, însă nu trebuie să uiţi de munca efectivă pe care o ai de terminat.

6. Învaţă să spui „nu". Fie că este vorba de un proiect nou, peste cele 10 pe care le ai deja, de o prezentare, de o rugăminte a unui vecin care are nevoie să-I plimbi câinele sau de o unei prietene de a o ajuta la cumpărături, spune „nu" atunci când ştii că nu dispui de timpul necesar. Supraaglomerarea te va stresa peste măsură şi îţi vei pierde din entuziasm şi eficienţă.

7. Deconectează-te cât mai des. Dacă ai de rezolvat o sarcină importantă, ieşi de pe Internet, închide-ţi telefonul sau măcar dă-l pe modul silenţios. Limitează-ţi accesul la reţelele sociale, bloguri sau alte surse de distragere a atenţiei. Dezabonează-te de la newsletterurile care nu te interesează cu adevărat.

8. Fii ordonat şi organizat. La job sau acasă, trebuie să ai un loc anume pentru toate lucrurile. Fă un obicei din a pune tot ce foloseşti la loc, pentru a nu te înconjura de obiecte inutile. Obişnuieşte-ţi şi familia să facă la fel şi vei avea mult mai puţin de strâns în urma lor.

9. Pregăteşte totul de seara. Fie că este vorba de îmbrăcăminte, de mapa cu prezentarea pentru a doua zi sau sandvişurile copiilor, acest lucru te va scuti de stresul provocat de rezolvarea în grabă a tuturor acestor lucruri. Chiar dacă nu economiseşti prea mult timp, o planificare fie şi sumară, te va ajuta să începi ziua cu dreptul şi să fii mult mai relaxat. 

10. Nu uita să te relaxezi. Deşi ziua are doar 24 de ore, este important să îţi rezervi câteva clipe numai pentru tine. La birou poţi face câţiva paşi să te dezamorţeşti, poţi asculta o melodie care te binedispune sau schimba câteva vorbe cu un coleg. Acasă, nu te bloca în faţa televizorului, ci încearcă să te întâlneşti cu prietenii sau să faci sport. De asemenea, nu uita să dormi suficient astfel încât să ai bateriile încărcate pentru a doua zi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite