Slăbiţi, vă rog!
0
După Paşte, femeile se grăbesc să slăbească pentru sezonul estival. Mai nou, pe lângă dietele clasice, există şi alternativa sporturilor neconvenţionale: zumba, kangoo jumps sau pilates.
Iarna şi primăvara sunt cunoscute drept anotimpurile în care femeile iau câteva kilograme în plus. Pentru a evita ca greutatea să se depună definitiv pe corpul lor, reprezentantele sexului frumos pot încerca una dintre sutele de diete inventate de nutriţionişti, unele care şi-au dovedit deja eficienţa, iar altele de-a dreptul bizare, de exemplu cura de supă de pui sau de prăjituri, potrivit dailyburn.com.
Însă, indiferent de regimul alimentar ales, o siluetă perfectă se obţine şi se menţine cu multă mişcare. Astăzi, pe lângă fitness-ul clasic, la modă sunt exerciţiile de de tip zumba, pilates combinat cu yoga sau „kangoo jumps".
Tonifiere prin dans şi ţopăieli
Săriturile de cangur, cunoscute drept „kangoo jumps", au câştigat o mulţime de adepte. Metoda a fost dezvoltată la începutul anilor '90 şi constă în montarea unor ghete cu arcuri, singurele eforturi care trebuie făcute fiind săritura şi păstrarea echilibrului.
Specialiştii estimează că într-o oră de aerobic prin „kangoo jumps" pot fi arse 1.200 de calorii. Astfel, săriturile antrenează musculatura întregului corp şi nu există contraindicaţii. Sportul se bazează în special pe ghetele speciale, care cântăresc două kilograme şi prin forţa lor lucrează şi picioarele şi abdomenul. Pentru a slăbi, esenţială este poziţia corectă: spatele drept, picioarele depărtate şi muşchii fesieri strânşi.
Zumba este o altă metodă amuzantă. Aceasta a fost inventată în Columbia şi constă în exerciţii pe ritmuri de dans. Cu toate că implică mişcări prestabilite, potrivit „The Huffington Post", zumba se poate învăţa uşor în prima şedinţă, iar „participanţii trebuie să se concentreze pe ritm şi nu pe paşi". Pentru a avea o şedinţă excelentă, instructorul american Kass Martin recomandă ca oamenii să se concentreze pe sine şi să poarte haine confortabile. Pentru efecte pozitive, trebuie să bea multă apă în pauze, pentru a contracara deshidratarea.
Dacă aceste metode nu sunt potrivite, mai există alternativa yogilates. Aceasta este o combinaţie între meditaţia yoga şi exerciţiile pilates. Yogilates-ul are efect asupra flexibilităţii, forţei şi rezistenţei, dar poate afecta coloana vertebrală, dacă se exagerează. Se poate realiza pe saltea, corpul fiind folosit ca greutate de rezistenţă. Combinaţia de yoga şi pilates se realizează pe muzică liniştită, iar sesiunile ar trebui să ţină maximum 75 de minute.
Mediu antrenant
Cele care au încercat metodele de mai sus au dezvoltat şi preferinţe pentru una sau pentru alta. Viviana Stan (29 de ani) din Bucureşti spune că „zumba este destul de solicitantă, dar foarte eficientă deoarece presupune efort susţinut. Partea bună este că totul se întâmplă într-un mediu antrenant, pe muzică, iar efectele se văd într-un timp relativ scurt".
Pe de altă parte, Alina Gavrilă (30 de ani), fashion editor din Bucureşti, a încercat şi yoga şi pilates. „Am ajuns din întâmplare la o şedinţă de yogilates, care le combină pe amândouă, şi pot să spun că este extrem de revigorant. Simţi cum îşi lucrează toţi muşchii, iar după doar câteva săptămâni de exerciţii, am văzut rezultatele", spune Alina.
Nutriţioniştii sunt de părere că multe persoane greşesc atunci când apelează la diete. În primul rând, cele mai populare metode sunt renunţarea la gustările dintre mese şi la cină. Medicul Şerban Damian crede că „Acestea nu sunt soluţii. Gustările între mese sunt chiar importante, iar pentru a ţine foamea sub control ar trebui să luăm trei mese pe zi".
În acelaşi timp, greşelile sunt completate şi de lipsa de sport. Astfel, pentru 58% din românii care au vrut să slăbească, soluţiile au fost plimbările lungi, iar 17% nu au făcut niciun tip de mişcare fizică.
Nevoia de a slăbi în această perioadă este explicată de psihologul Keren Rosner prin fapul că „vara, pe plajă, foarte multe părţi ale corpului sunt expuse şi vrem să fim valorizaţi şi simţim nevoia de a fi apreciaţi". „Metodele neconvenţionale sunt căutate pentru că ele crează impresia că, fiind mai sofisticate, dau rezultate mai rapide", mai spune Rosner.
"Zumba este destul de solicitantă, dar foarte eficientă, deoarece presupune efort susţinut.''
Viviana Stan marketing assistant
"Yogilates îţi lucrează toţi muşchii, iar după câteva săptămâni de exerciţii, am văzut rezultatele.''
Alina Gavrilă fashion editor
Cele mai populare 7 diete
În principiu, slăbitul presupune arderea unui număr de calorii mai mare decât cel consumat. Deşi pare simplu, de-a lungul timpului au fost inventate nenumărate cure de slăbire, unele dovedindu-se eficiente, altele doar fanteziste. Cert este faptul că au fost încercate toate. Un studiu comandat de compania britanică Warburtons arată că, până la vârsta de 45 de ani, femeile încearcă, în medie, 61 de diete diferite. Site-ul dailyburn.com le-a enumerat pe cele mai populare.
1 Dieta Atkins a fost dezvoltată în anii '70 de către medicul american Robert Atkins şi presupune consumul restricţionat de carbohidraţi. Prin reducerea drastică a acestora şi prin consumul mai mare de proteine şi de lipide, organismul arde mai eficient grăsimea depozitată. Această cură permite carnea, ouăle, brânza, dar interzice făinoasele şi dulciurile, inclusiv fructele bogate în fructoză (mere, curmale, smochine, struguri, mango sau pere).
2 Cura de slăbire South Beach a fost inventată de medicul cardiolog american Arthur Agatston la începutul anilor '90 şi este împărţită în trei etape. În prima fază se recomandă consumul de carne macră, legume şi produse lactate sărace în grăsimi. În etapa a doua, la meniul iniţial se adaugă carbohidraţi ca orezul brun sau pâinea integrală. Cine ajunge în faza a treia a dietei South Beach are deja greutatea ideală, aşa că se va concentra pe menţinerea ei.
3 Regimul alimentar Zone este ideea medicului american Barry Sears şi datează din 1995. Această dietă presupune consumul proporţional de nutrienţi, urmând următoarea formulă: 40% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 30% proteine. De asemenea, Sears susţine că intervalul dintre mese nu trebuie să depăşească 4-5 ore.
4 Dieta vegetariană, care presupune un regim bazat exclusiv pe legume, fructe şi salate, este, probabil, cea mai cunoscută. La fel de populare sunt şi variantele înrudite ale acestei cure: lacto-vegetariană (include produsele lactate) şi ovo-lacto-vegetariană (include lactatele şi oule).
5 Cura de slăbire pe bază de grapefruit a apărut în anii '30 şi, de atunci până în zilele noastre, şi-a câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi. Se recomandă mâncatul de grapefruit (o fructă despre care se crede că arde grăsimile) la fiecare masă, alături de alimente bogate în proteine, dar nu mai mult de 1.000 de calori însumate pe zi.
6 Dieta cu supă de varză a devenit populară încă din anii '80, deşi inventatorul ei este în continuare necunoscut. Cura durează şapte zile, iar principiul de funcţionare este următorul: cu cât mănânci mai multă supă de varză, cu atât slăbeşti mai mult.
7 Cura cu oţet de mere a fost promovată încă din 1820, de către celebrul poet britanic George Gordon Byron. Dieta presupune consumul a trei linguri de oţet de mere înainte de fiecare masă.