Scandalul spionului din smartphone-uri continuă: Samsung, HTC şi Apple au fost date în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele dispozitive HTC sunt predispuse la atacuri informatice, dacă nu sunt dotate cu antiviruşi
Unele dispozitive HTC sunt predispuse la atacuri informatice, dacă nu sunt dotate cu antiviruşi

Scandalul softului care urmăreşte mesajele utilizatorilor în timp real şi memorează apelurile şi orice activitate făcută de aceştia pe telefoanele mobile continuă. Carrier IQ, producătorul programului, Samsung şi HTC au fost deja date în judecată pentru nerespectarea intimităţii utilizatorilor.

Citeşte şi: Un spion în smartphone

Acum câteva zile un dezvoltator de aplicaţii pentru telefoanele cu sistemul de operare Android a demonstrat cum softul memorează toate acţiunile făcute de un utilizator cu telefonul mobil. Trevor Eckhart a spus că dispozitivele mobile pe care funcţionează softul sunt cele produse de Samsung, HTC, Nokia sau BlackBerry.

EXCLUSIV Povestea românului acuzat că a amânat lansarea Google Nexus Prime. Vezi cum a obţinut imaginile în exclusivitate cu smartphone-ul!

Vineri au fost depuse plângeri în oraşele americane Chicago şi St. Louis împotriva Carrier IQ, Samsung şi HTC pentru nerespectarea legii „WireTap Act", scrie Forbes. Legea aprobată în Statele Unite în 1986 stipulează faptul că orice ascultare a telefoanelor sau monitorizare a activităţilor unui utilizator trebuie realizată numai cu acordul acestuia. Procesul poate fi costisitor pentru cele trei părţi. Legea prevede sancţiuni cuprinse între 100 şi 10.000 de dolari americani pe zi pentru nerespectarea dispoziţiilor. Cel mai lovit ar putea fi Carrier IQ, al cărui software este instalat pe aproximativ 141 de milioane de telefoane din întreaga lume (unele surse din presa de specialitate au vorbit de cifra de 150 de milioane).

De asemenea, un alt proces, despre care nu se cunosc foarte multe informaţii, a fost deschis împotriva marilor operatori de telefonie mobilă din Statele Unite, dar şi împotriva Apple.

Delict federal

Specialiştii juridici au reacţionat la acest scandar care poate fi numit „Smartphonegate", acţiunile de monitorizare şi memorare a datelor utilizatorilor fiind de o amploare extraordinară, chiar dacă nu se aplică în majoritatea ţărilor din Europa.

Un profesor de drept de la Universitatea din Colorado (Statele Unite) consideră că acţiunile Carrier IQ pot fi încadrate în categoria delictelor federale. „Dacă Carrier IQ a convins producătorii să instaleze acest program din fabrică, program ce înregistrează mesajele text, istoria internetului şi le trimite către o a treia parte, putem vorbi de un delict federal", a spus Paul Ohm.

Care telefoane sunt curate şi care nu?

Dacă iniţial se vorbea doar de unele dispozitive Android, Nokia sau BlackBerry, utilizatorii şi specialiştii au trecut la munca de verificare. Majoritatea dispozitivelor mobile au fost verificate.

Citeşte şi: Cele mai vulnerabile telefoane mobile


Dintre gadgeturile de la Samsung nu au fost afectate cele din seria Nexus (Google Nexus One, Nexus S şi Galaxy Nexus). De asemenea, nici tabletele de la Motorola nu au instalat software-ul. În plus, cei mai mari jucători de pe piaţa americană de telefonie mobilă, Verizon, Spint şi AT&T au spus că nu au instalat niciodată acest tip de software pe telefoanele vândute. De asemenea, ultima lovitură de pe piaţa tabletelor, Amazon Kindle Fire, a fost testată de blogul Gizmodo şi este „curată".

Conform site-ului 9to5mac.com toate telefoanele cu sistem de operare Windows sunt lipsite de Carrier IQ.


Surpriza a venit însă la vestea că şi telefoanele de la Apple ar putea avea instalat software-ul periculos. Deşi iniţial nu s-a pomenit de acestea, considerând-se că gadgeturile firmei californiene sunt bine protejate împotriva acestui tip de programe, s-a descoperit în cele din urmă că şi pe iPhone există Carrier IQ, doar că nu are o influenţă atât de mare. Astfel, un hacker a intrat în sistemul unui iPhone unde, aparent, Carrier IQ nu strânge prea multe informaţii şi are o influenţă mai mică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite