Un spion în smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe dispozitive Android au Carrier IQ incorporat
Mai multe dispozitive Android au Carrier IQ incorporat

Un program preinstalat pe mai multe dispozitive Android, Nokia sau BlackBerry ar putea urmări fiecare literă scrisă de utilizatori în timp real.

O aplicaţie folosită pe 150 de milioane de telefoane a devenit miezul unui scandal de „spionaj" informatic. Carrier IQ, un program care, oficial, înregistrează date despre folosirea aparatului pentru a le transmite companiilor de telecomunicaţii, este „acuzat" că ar putea memora mesajele şi convorbirile pe care le face utilizatorul smartphone-ului pe care este instalat. Aplicaţia nu pare să fi fost autorizată de către Google, ci este responsabilitatea fiecărui operator.

Un dezvoltator de aplicaţii pentru Android a postat luni un filmuleţ pe YouTube în care a demonstrat cum Carrier IQ poate înregistra fiecare literă scrisă într-un mesaj de către deţinătorul gadgetului. După ce şi-a adus telefonul la setările din fabrică, Trevor Eckhart l-a conectat la un computer care a arătat cum literele, mesajele şi locul unde se află utilizatorul sunt „capturate" şi trimise către Carrier IQ, scrie ziarul „The Daily Telegraph". În plus, toate site-urile pe care intră cineva sunt monitorizate, chiar dacă folosesc metodele de criptare „http". 

Testul a fost realizat pe un telefon HTC EVO 3D. Pe terminalele de acest tip, aplicaţia se numeşte HTC IQ Agent şi nu poate fi oprită din meniul de aplicaţii. Pentru cunoscătorii programelor de pe dispozitivele mobile, Carrier IQ este un „rootkit", adică un tip de virus de tip troian, care reuşeşte să creeze breşe în sistemul de securitate al unui gadget pentru a permite accesul la informaţiile private ale utilizatorului.

Eckhart a declarat că aplicaţia poate fi descărcată de pe magazinul oficial de aplicaţii al Google, Android Market, dar poate funcţiona şi pe unele BlackBerry şi Nokia. Aparent, iPhone-urile nu sunt afectate. Problema pe care o ridică acest scandal este aceea că pe multe dispozitive cumpărate pe abonament în SUA, aplicaţia este preinstalată. Conform specialiştilor din domeniu, nu se ştie dacă software-ul poate funcţiona şi în Europa, unde ar putea intra sub incidenţa strictelor legi de protecţie a informaţiilor intime.

Răspunsul producătorilor

Producătorul programului a reacţionat la acuzele lui Eckhart, declinându-şi vina sau relele intenţii. Carrier IQ „asistă operatorii şi constructorii de dispozitive prin oferirea de produse şi servicii de înaltă calitate care numără şi măsoară datele operaţionale pe dispozitivele mobile - smartphone-uri şi tablete", au spus reprezentanţii companiei.

Aceştia au recunoscut însă, printre rânduri, principala acuzaţie - colectarea datelor: „informaţiile colectate de Carrier IQ sunt doar pentru uzul unui operator specific şi nu le vindem altor clienţi adiţionali". Noua intrigă de pe piaţa telefoanelor se adaugă problemelor de securitate descoperite pe multe dispozitive Android cu sistem de operare „expirat". Conform unui studiu recent, în absenţa unui antivirus, cel puţin 20 de modele sunt vulnerabile la atacurile informatice, destinate furtului de date.

Ce este un rootkit

Metodă de capturare a parolelor şi mesajelor dintr-un gadget. Programul înlocuieşte anumite componente ale sistemului de operare pentru a crea „uşi" prin care lasă accesul liber la datele private ale utilizatorului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite