FOTO Lansarea iPhone 4S: grabă, mondenităţi şi scule faine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poziţionată între ţările din al treilea val al lansărilor iPhone 4S, România a fost o rudă săracă şi în cazul spectacolului lansării oferite de Apple cu ocazia prezentării fiecărui gadget. Dacă în străinătate oamenii au aşteptat la coadă, cu pancarte şi mesaje în memoria lui Steve Jobs, la noi, lansarea a strâns aproximativ 200 de persoane. În mare parte însă, publicul a fost format din gură-cască şi vedete, trecăto

Steve Jobs respecta nu numai procesul de creaţie al unui produs şi roadele finale, minunatul design şi curbele perfecte. Fondatorul Apple a fost un artist al prezentărilor, al aşteptărilor. A transformat fiecare lansare oficială a produselor firmei californiene într-un drog aşteptat de milioanele de fani din întreaga lume. Un produs Apple aduce un reflex condiţionat: „trebuie să-l am", îşi spun pasionaţii. Controversat şi venit chiar la două zile înaintea de moartea lui Jobs, iPhone 4S, este, aşa cum a spus directorul Vodafone România, Mihai Ghyka, „ultimul moment de geniu al lui Steve Jobs".

Apple îşi spală păcatele

La ora 22.30 în faţa magazinului de la etajul 1 al mall-ului Plaza erau în jur de 200 de persoane. Într-un colţ stăteau, ca membrii unui cult, bloggerii români, în frunte cu Cabral şi cu Cristian China - chinezu.eu - numit de Cabral „sufletul bloggerimii române". În interiorul magazinului puteau fi văzuţi conversând Robert Turcescu şi Andreea Raicu, iar mai retrasă, Anda Adam, fană declarată a produselor Apple.

image

Până la urmă, nu se putea înţelege dacă este vorba despre un eveniment monden sau despre simpla prezentare a unui gadget. Apple a învăţat, şi i-a educat pe operatori să facă la fel, să transforme iPhone 4S într-un manechin pe podiumurile celebre ale lumii. În momentul prezentării, orice păcat al telefonului pare a fi uitat. Zâmbetele oamenilor din mulţime care aşteptau să poată pună mâna pe cutia dreptunghiulară conţinând gadgetul ignorau cele spuse de presa de specialitate: „nu e o revoluţie, se blochează, bateria se consumă mult prea rapid, voiam iPhone 5!". iPhone 4S şi Apple îşi spală mereu păcatele, iar în această seara nu s-a întâmplat nimic diferit, printr-o campanie de imagine uluitoare.

Citeşte cum s-a desfăşurat evenimentul de lansare

„E o sculă faină!"

Dar micimea evenimentului, comparat cu cele din marile pieţe de smartphone-uri, a fost completată şi de o nerăbdare a operatorului de telefonie mobilă de a da telefoanele, parcă ghicind că mulţi dintre cei care erau în public se uitau întrebător: „ce se dă aici?". Acolo, la porţile roşii ale magazinului de la etajul 1, se dădeau telefoane. Imposibil de explicat bătrânilor cum poate un simplu accesoriu de convorbiri să stârnească o asemenea efuziune emoţională.

Nerăbdarea publicului s-a materializat şi Cabral a început prezentarea, spunând nerăbdător: „Ştiu că toţi îl veţi lua pe Siri şi-i veţi pune întrebarea universală: unde este cea bună shaorma din Bucureşti?". Iar fascinaţia faţă de un telefon nou a fost completată şi de jurnalistul Robert Turcescu, care, după ce a început să cânte, cu dedicaţie pentru iPhone 4S, melodia „You're beautiful" de la James Blunt, a spus hotărât: „iPhone 4S e o sculă faină!".

„Mulţi dintre bărbaţii prezenţi aici, se vor duce acasă şi se vor închide în baie, în mansardă sau în sufragerie cu telefonul. Iar apoi vor începa să caute, să butoneze până nu vin nevasta şi copiii", a încheiat Turcescu.

Vezi aici o fotogalerie de la evenimentul de lansare

De ce să iei unul, când poţi cumpăra trei telefoane

Ce au spus oamenii ce aşteptau la coadă despre iPhone 4S? Cu greu puteau fi recunoscuţi cei cu intenţie de cumpărare, abia după împărţirea bonurilor de comandă, care au ajuns până la numărul 155 la un moment dat, puteau fi diferenţiaţi cumpărătorii de trecătorii ce au vrut să-şi cumpere o pereche de pantofi, dar au văzut-o pe Andreea Raicu. Pardon, iPhone 4S.

Printre primii veniţi, împreună cu familia, a fost şi Lucian Tănase, un bărbat din Bucureşti care nu cumpăra telefonul pentru el. „E primul iPhone pe care-l cumpăr şi e pentru fiul meu care are 15 ani. Lui i-a plăcut mult telefonul şi l-a vrut", a spus tatăl ce şi-a mulţumit copilul prin intermediul unui smartphone de ultimă generaţie.

image

Tot în jurul intrării se afla şi o familia, soţ şi soţie, care cumpărau un singur iPhone, pe care urmează să-l împartă. Nevasta foloseşte cel mai des telefoul, după cum a spus chiar soţul, iar tradiţia iPhone a început în familie de anul trecut, odată cu primul iPhone 4, care a înlocuit tradiţia Nokia. Funcţionalitatea şi faptul că se mişcă foarte rapid sunt avantajele căutate de ea. Iar el. Ei bine, Siri va fi partenerul lui de discuţie de acum încolo, micul software vorbitor incorporat pe terminalul Apple fiind principalul avantaj al noului telefon în faţa concurenţei, după spusele celor prezenţi.

Ce te faci când un singur telefon nu este de ajuns? Cumperi trei. Pentru tine, cumnat şi soră. Este şi cazul lui Filip, care a venit împreună cu un amic, să primească cele trei gadgeturi. Fani înrăiţi Apple, cei doi spun că telefoanele americanilor nu se pot compara cu cele care au sistem de operare Android (Samsung, Motorola, HTC). „Android-ul nu are calitate bună, totul este prea rudimentar şi nu pot face faţă cerinţelor aşa cum se reuşeşte iPhone-ul", au spus băieţii. Important este că nu erau fani Android în jur pentru că sigur ar fi avut ceva de comentat.

Dar nu toţi erau fericiţi la eveiment. Un adolescent îmbrăcat sărăcăcios, cu bluză de trening şi blugi care atârnau pe el (fără ca acest lucru să fie intenţionat), privea cu invidie telefoanele expuse. „Aş prefera să-l iau pe asta", a spus băiatul. „Preţul este avantajos faţă de alte telefoane de acest fel, iar noul sistem de operare, din ce am citit, este super", a încheiat el.

Spectacolul s-a terminat

„Actorii grăbiţi" ai evenimentului au plecat la fel de rapid pe cât au venit. Oamenii şi-au luat telefoanele şi au dispărut, iar în jurul orei 11.30, erau mai mulţi angajaţi Vodafone decât cumpărători. Nimeni nu a mai aşteptat ora 00.00 pentru a „fura mireasa" iPhone 4S, aşa cum se anunţase iniţial. Doar câteva domnişoare cu imprimeu de leopard şi fuste scurte, ţinute de ieşit seara în mall, mai vizitau magazinul aruncând priviri curioase. Cu jumătate de oră totul părea mai „cool".

image

În urmă rămâne prima senzaţie de la atingerea telefonului. Faţă de alte smartphone-uri, 4S pare minuscul, ecranul pare greoi şi pare că supravieţuieşte pe piaţă numai prin renume. Spectacolul s-a încheiat, iPhone 4S şi-a făcut intrarea oficial şi în România. Pe când iPhone 5?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite